Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
In schrikkeljaar 2020 lanceerde Talent&Pro plan 366 Dagen Beter, een initiatief om ook als organisatie te blijven ontwikkelen. Maar elke organisatie is natuurlijk ook een optelsom van zijn medewerkers. Daarom duiken we regelmatig in het verhaal van de collega’s die bijdragen aan het initiatief. We vragen ze wat verbetering voor hen betekent en welke rol het speelt in hun alledaagse leven. Zodat jij én wij die ervaringen zelf als inspiratiebron kunnen gebruiken. Voor deze blog vroegen we Lisette Valk, Directeur HR, of zij de 366 Dagen Beter-filosofie herkent in haar eigen carrière en privéleven. Die carrière begon met een hbo-diploma Management, Economie en Recht en leidde via ons traineeship Verzekeringen, de rol van People Manager en de functie van HR Manager naar de boardroom van Talent&Pro…
De ontwikkeling van Lisette laat wederom zien dat de omgeving waar je in zit niet bepalend hoeft te zijn voor de resultaten die je behaalt. Het traineeship Verzekeringen was haar eerste baan, maar carrière maken in de verzekeringswereld was niet per se haar prioriteit. Ze vertelt over haar eigen start in het traineeship Verzekeringen. “Ik wist na mijn studie vooral dat ik nog veel kon leren. De inhoud van de verzekeringen was van secundair belang, maar werken bij Talent&Pro sprak me erg aan. Jezelf als professional ontwikkelen stond ook toen voorop.” Op opdracht kwam ze erachter dat mensen helpen voor haar “second nature” was. “Ik kreeg er energie van en merkte dat ik altijd een goede bijdrage kon leveren bij uiteenlopende vraagstukken. Dat droeg eraan bij dat ik na twee jaar in de functie van People Manager terechtkwam. Die rol werd toen net ontworpen, maar toen ik de omschrijving zag dacht ik: dát moet ik doen! Dat moment was het begin van een mooie carrière in de HR.”
Gaandeweg leerde Lisette dat zelfkennis een belangrijke voorwaarde voor zelfverbetering is. Met haar terugblik op die periode toont ze waarom zij en HR elkaar zo goed liggen. “Om jezelf te kunnen ontwikkelen, is realistische zelfreflectie een van de belangrijkste voorwaarden. Ook de lastigste trouwens. Dat vind ik het mooie aan het 366 Dagen Beter-initiatief. We zijn een sterke organisatie, maar om sterk te blijven zul je altijd moeten blijven reflecteren en meebewegen met omstandigheden, trends en ontwikkelingen. Deze instelling heeft voor mijn groei als professional ook altijd goed gewerkt. Het is makkelijk om te doen wat je altijd deed, vooral als je daar goede resultaten mee hebt behaald. Toch is je openstellen voor nieuwe en andere ideeën, die je buiten je comfortzone dwingen, de beste route voor ontwikkeling. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat obstakels en frustratie daar onderdeel van zijn, met uiteindelijk als beloning wel een enorm trots gevoel. Dat is volgens mij ook een belangrijk principe van ons 366 Dagen Beter: elkaar stimuleren om steeds vernieuwend naar je eigen werk of team te kijken, uitdagende maar haalbare doelen te stellen, zodat je trots terug kan kijken op de behaalde resultaten.”
´Het is makkelijk om te doen wat je altijd deed, vooral als je daar goede resultaten mee hebt behaald. Toch is je openstellen voor nieuwe en andere ideeën, die je buiten je comfortzone dwingen, de beste route voor ontwikkeling.´
Uit je comfortzone treden; voor sommigen vooral een cliché, maar voor Lisette is het een way of life, die haar naar eigen zeggen goed vooruit heeft geholpen. “Ik heb voor mijn gevoel een complex karakter. Enerzijds kan ik heel impulsief zijn en ‘doen’ voordat ik ‘denk’. Aan de andere kant ben ik in sommige situaties te afwachtend. Klinkt tegenstrijdig, maar de balans werkt goed heb ik gemerkt. Waar zekerheid hebben voordat je optreedt verstandig klinkt, heeft mijn impulsieve kant er juist voor gezorgd dat ik als professional en T&P’er ben gegroeid. Mijn hand opsteken voor de functie van People Manager, terwijl ik natuurlijk nog nooit had leidinggegeven is daar een mooi voorbeeld van. Als ik daar te lang over had nagedacht weet ik niet of ik nog het lef had gehad om te reageren.” Spijt heeft ze er dan ook zeker niet van. “Iedere situatie heeft mij leermomenten opgeleverd. Mijn ervaring is dat je altijd wel komt bovendrijven. Voor mij gaat 366 Dagen Beter dan ook niet zozeer om het bereiken van vooraf gestelde doelen, het draait vooral ook om die nieuwe uitdagingen aan durven gaan. Als 366 Dagen Beter-project heeft mijn team zich bijvoorbeeld voorgenomen de HR-cyclus voor onze medewerkers volledig te digitaliseren. Weg met word-documenten, PDF-jes en andere formulieren en het hele proces volledig integreren in AFAS. Een flink project, dat bovenop onze reguliere werkzaamheden komt. Maar wil je beter worden, dan moet je soms iets groots opstarten en vertrouwen dat je het voor elkaar weet te boksen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor zowel mens als organisatie opgaat.”
Hoewel jezelf in nieuwe situaties zetten voordelen heeft, heeft een dergelijke instelling zeker ook een keerzijde. Daar kwam Lisette vroeg in haar carrière al achter. “Ik zag dat ik als People Manager eigenlijk nog heel veel dingen niét kon. De gesprekken met mijn medewerkers waren daarin hele waardevolle spiegels. Dan zat ik- op de terugweg- in de auto te denken aan een stroef gesprek: “wat gebeurde er nu eigenlijk precies?” In gesprek met mijn eigen leidinggevende kwam ik er dan achter dat mijn eigen houding eraan had bijgedragen. Dat vond ik enorm frustrerend om te horen, omdat ik het juist altijd heel graag goed wil doen. Die impactmomenten en frustratie leren je wel knokken en het nodige doorzettingsvermogen ontwikkelen. Ik ga er niet vanuit dat elk project binnen het plan 366 Dagen Beter direct een daverend succes is, maar zonder de tegenslagen is de verbetering niet mogelijk.”
Volgens Lisette kom je tijdens je carrière op verschillende momenten bij een tweesplitsing. Ze blikt terug op haar eigen tijd als consultant en People Manager om dit toe te lichten. “Ik had er tijdens mijn traineeship makkelijk voor kunnen kiezen om een andere kant op te gaan; de banen lagen toch voor het oprapen. Op die impactmomenten is het namelijk vaak “fight or flight”. Ga je vechten en iets negatiefs omzetten naar iets positiefs, of sla je op de vlucht? Natuurlijk is het prima om een keer te kiezen voor iets anders, maar stel jezelf wel altijd de vraag: ga ik nu de uitdaging uit de weg om te vluchten, of is het omdat ik er echt beter van wordt? Met andere woorden: heb je de regie of voel je je gedwongen? Als het optie B is adviseer ik je altijd de uitdaging aan te gaan.”
´Zorg vooral dat je je verdiept in onderwerpen die je interesse bovengemiddeld hebben. Focus is belangrijk. Als je je in één onderwerp verdiept draag je niet alleen beter bij aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan die van je team en organisatie.´
In haar werkomgeving probeert Lisette het verschil te maken door ook anderen bewust te laten reflecteren. Vertrouwen geven en een omgeving creëren waarin haar collega’s zich kunnen ontwikkelen zijn daarvoor belangrijke voorwaarden: “Ik weet dat ik de grootste impact maak tijdens een-op-eengesprekken. Daarin kan ik gericht iets toevoegen. Door mijn collega’s een spiegel en inzichten te bieden waar ze mee verder kunnen. Het grappige en mooie is dat ik veel van mezelf herken in mijn team. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze alles moeten kunnen, waarbij ik ze meegeef dat dat echt niet nodig is. Ons vak is zo breed. Je kúnt simpelweg niet alles van HR weten. We moeten zorgen dat we met elkaar alles weten.” Het advies dat ze hen geeft, is nuttig voor iedereen die werkt aan verbetering: “zorg vooral dat je je verdiept in onderwerpen die je interesse bovengemiddeld hebben. Focus is belangrijk. Als je je in één onderwerp verdiept draag je niet alleen beter bij aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan die van je team en organisatie. Daarom hebben we bij 366 Dagen Beter gekozen voor kleine verbeteracties in teamverband. Het zorgt voor focus. En vergeet niet: ontwikkeling is uiteindelijk een optelsom van alle kleine verbeteringen bij elkaar.”
Dat Lisette zelf ook nog lang niet is uitgeleerd, zal ze als eerste toegeven. En dat ze daarvoor ook de mensen in haar omgeving nodig heeft. Maar soms komt die hulp wel uit hele onverwachte hoek. “Iets waarin ik zelf beter kan worden is rust creëren voor mezelf. Ik heb altijd een gevoel van ’haast’. Meestal omdat ik alweer bezig ben met het volgende doel op mijn lijstje. Daarbij kan het gaan om een carrièredoel, maar ook in alledaagse dingen zoals de boodschappen. Mijn kinderen zijn hierin ook een mooie spiegel. Als ik weer eens met enige snelheid bij de supermarkt probeer te komen, is het mijn zoontje die mij een spiegel voorhoudt. Door rustig de tijd te nemen om op een hekje te klimmen of op zijn gemak in de sloot te kijken wat er precies drijft. Zonder het bewust te doen leert hij me dan dat je soms ook gewoon moet genieten van het moment. Daar word je niet alleen beter van, maar ook gelukkiger.”
Bekijk onze vacatures of bekijk hoe Talent&Pro met 366 Dagen Beter blijf pionieren in ontwikkeling.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.