Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Over de financiële dienstverlening of financiële sector bestaan verschillende vooroordelen en misverstanden. Wij kunnen het weten, want in deze branche zetten wij onze eerste stappen en zijn veel van onze consultants nog steeds actief. Hoewel we met onze slimme professionals inmiddels ook tal van andere sectoren bedienen, zoals de overheid, energie, retail en telecom, moeten we het toch opnemen voor de branche waar het allemaal voor ons begon. Dit zijn de grootste misconcepties als het gaat de financiële sector…
Saai betekent een gebrek aan opwinding, interesse, variatie of plezier. Met bureaucratisch bedoelen we een rigide, inefficiënte organisatie waar weinig ruimte is voor innovatie en verandering. Hoewel banken, verzekeraars en pensioenfondsen grote bedrijven kunnen zijn, met duizenden medewerkers, is werken in de financiële dienstverlening verre van saai. Het is niet voor niets dat in de LinkedIn top 3 van beste werkgevers drie banken staan.
Deze organisaties worden door medewerkers onder andere geprezen om hun stabiliteit, geboden doorgroeimogelijkheden, bijscholingskansen, en betrokkenheid bij personeel en maatschappelijke kwesties. Met de opkomst van technologie, fintech-bedrijven en digitale transformatie staat de sector symbool voor innovatie, uitdaging en ontwikkelmogelijkheden.
Ook hier is niets van waar. Natuurlijk is het handig dat je enige kennis hebt van de economie als je CEO van Rabobank wilt worden. En voor de cijferspecialisten is er op de afdelingen financieel advies, risk management, actuariaat en vermogensbeheer zeker ook meer dan voldoende leuks te doen. Maar voor het overgrote deel van de professionals binnen de financiële dienstverlening, en van onze eigen consultants binnen de financiële dienstverlening, geldt dat ze helemaal geen achtergrond in wiskunde of economie hebben. En toch een belangrijke rol spelen in de core business van financiële organisaties.
De financiële dienstverlening is zoveel meer dan de beurs op Wall Street in New York of Beursplein 5 in Amsterdam. Hoewel beleggen een kernactiviteit is van financiële dienstverleners zijn er natuurlijk nog veel meer andere mogelijkheden. Ook binnen de financiële sector werken duizenden marketeers, IT’ers, communicatiespecialisten en HR-medewerkers die bijdragen aan een welvarend Nederland. De meesten daarvan hoeven dan ook helemaal niks te snappen van koersen, dividend en effecten.
Niemand vindt het natuurlijk leuk om geld te verliezen. Sterker nog, iedereen wil of is genoodzaakt om geld te verdienen. Om gezond te kunnen blijven, om luxer te leven of om voor hen die afhankelijk van je zijn te helpen.
Datzelfde geldt in zekere mate ook voor financiële instellingen. Ze moeten geld verdienen om te blijven concurreren en om belangrijke diensten te blijven leveren. Dat doen ze door producten aan te bieden waar we allemaal gebruik van maken. Zoals leningen, verzekeringen en beleggingsproducten. Sommige financiële dienstverleners hebben zelfs helemaal geen winstoogmerk. Pensioenfondsen bijvoorbeeld bestaan louter om onze collectieve pensioenen te beheren. Kortom: de financiële wereld bestaat vooral ook om geld verdienen voor anderen mogelijk te maken.
Niet alleen pensioenorganisaties hebben een maatschappelijke rol. Ook andere financiële diensten hebben een essentiële rol in het functioneren van een moderne samenleving. Banken faciliteren financiering aan ondernemers. Verzekeraars bieden bescherming tegen financiële, materiële en gezondheidsrisico’s. Investeringsmaatschappijen stimuleren economische groei door kapitaal te pompen in innovatie en nieuwe bedrijven. Ook is er veel aandacht voor sustainable finance bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ze investeren in hernieuwbare energie, integreren ESG-criteria in hun beleggingsbeleid, ontwikkelen duurzame financieringsoplossingen en rapporteren over hun ecologische voetafdruk.
De financiële dienstverlening geen maatschappelijke relevantie? Integendeel. Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is deze sector onmisbaar.
Geïnteresseerd in financiën, technologie, klantrelaties of maatschappelijke vraagstukken? Met Switch Career kun jij je laten omscholen voor een carrière in deze veelzijdige en boeiende branche. Met Next Career brengen we jouw carrière binnen de financiële dienstverlening naar het volgende niveau. Kies het programma dat bij jou past:
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.