Beleggen om je studieschuld af te lossen?

Beleggen om je studieschuld af te lossen? Consultant Bancair Jessy Oudeman vertelt

Lennart Helder
17 december 2021
 | Leestijd:

Al ruim een jaar is collega Jessy Oudeman, werkzaam binnen de unit Bancair, een actieve blogger op Happy Rich Millennial. Hier deelt zij haar ervaringen met personal finance en beleggen. Haar schrijfwerk blijft niet onopgemerkt: zo schrijft ze sinds kort columns voor 5 regiobladen over onderwerpen als beleggen, crypto en studieschuld. Met veel plezier spreekt ze over het behalen van financiële doelen als millennial. Van een strategie voor het aflossen van je studieschuld tot besparen en beginnen met beleggen; alles komt aan bod. Vandaag deelt ze vijf tips!

Collega Bancair Jessy vertelt over beleggen en crypto.

Van spaargeld op de bank naar ETF’s, ETC’s, crypto en obligaties

Mijn interesse in beleggen is een paar jaar geleden ontstaan als student. Voor mijn gevoel had ik altijd geld tekort en ik wilde graag reizen. Ook zag ik in mijn omgeving mensen die op latere leeftijd door moesten werken maar dat eigenlijk niet wilden of konden, vanwege hun gezondheid. Zo begon ik met beleggen. Een belegging is simpel gezegd een investering met het doel winst te behalen. Je verwacht daarbij dat je investering in de toekomst in waarde gaat stijgen. Je kunt in allerlei zaken beleggen, van Bitcoin tot vastgoed. Zelf beleg ik in ETF’s (Exchange Traded Funds), ETC’s (Exchange Traded Commodity), aandelen, crypto en obligaties.

Waarom zou je gaan beleggen?

Je kunt je spaargeld op de bank zetten, dat betekent tegenwoordig dat je er geen rente over krijgt. Met de tijd groeit dit geld dus niet en daarnaast wordt het minder waard door inflatie. Door te beleggen is de kans groter dat je hier een stuk meer rendement op krijgt. Wel bestaat het risico om je geld kwijt te raken. In dit artikel deel ik graag vijf tips over beleggen. Voor we beginnen: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en is geen advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Tip 1: Gebruik alleen geld dat je niet nodig hebt

Het is belangrijk om eerst een buffer op te bouwen voordat je gaat beleggen. Ook geld dat je op korte termijn nodig gaat hebben kun je beter op je spaarrekening laten staan, omdat je om te beleggen ook wat kosten maakt.

Tip 2: Beleg gespreid

Hoe meer je je beleggingen spreidt hoe minder risico je loopt. Ga dus niet all-in op één product. Vooral met crypto hoor je zowel de succesverhalen van iemand die in één klap steenrijk is als de horrorverhalen van iemand die alles kwijtraakt. Hoewel ik dankzij crypto een klein deel van mijn studieschuld heb afgelost ben ik me ook erg bewust van de risico’s en blijf ik spreiden. Je kunt spreiden door in verschillende producten te beleggen, zoals aandelen en obligaties. Naast spreiding in producten kan je bijvoorbeeld ook spreiden in sectoren (bijvoorbeeld technologie, levensmiddelen) en gebieden (bijvoorbeeld wereldwijd, opkomende markten, Amerika).

Tip 3: Maandelijks beleggen

Een manier van spreiden is periodiek beleggen. Je belegt dan op een vast moment een vast bedrag. Zo koop je het ene moment tegen een hogere prijs dan op het andere moment, en koop je eigenlijk voor de gemiddelde prijs. Dit is mogelijk met een klein bedrag per maand en maakt het een makkelijke manier van beleggen omdat je elke maand hetzelfde doet. Je kunt dit zelfs automatiseren.

Tip 4: Beleggen in Exchange Traded Funds

Een tip voor beginnende beleggers is beleggen in ETF’s; Exchange Traded Funds. Als je een ETF koopt koop je eigenlijk een groep, of ‘mandje’ verschillende aandelen. Dus van veel bedrijven een klein stukje. Als het ene bedrijf het wat minder doet en het andere bedrijf het wat beter, dan maakt het niet uit. Dit geeft risicospreiding.

Tip 5: Kijk naar de lange termijn

Er zijn altijd ups en downs op de markt. Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis wordt de markt altijd weer beter. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6% rendement per jaar opleveren. Die slechte maand maakt dus niet zo veel uit. Elke dag je beleggingsapp checken heeft dan niet zo veel zin.

Jouw eigen carrière in het bankwezen starten?

Bekijk dan onze traineeships en vacatures! 

Meer tips en adviezen van Jessy Oudeman? Neem dan ook eens kijkje op haar eigen website: www.happyrichmillennial.com!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01