Overweeg jij een carrièreswitch? Er zijn veel zaken om te overwegen en het gaat bijna altijd gepaard met verlies van je investering. Je hebt immers ervaring opgebouwd in een domein waar je niks meer mee gaat doen. Ook je opgebouwde netwerk zal minder waardevol zijn in je nieuwe werkveld. Toch kiezen veel mensen voor een carriéreswitch, op zoek naar meer werkgeluk en voldoening.
In deze blog lees wat het inhoudt en hoe jouw carrièreswitch naar een traineeship van Talent&Pro eruit kan zien.
Allereerst: wat is een carrièreswitch?
Het woord “carrièreswitch” wordt gebruikt voor mensen die compleet ander werk (willen) doen dan in hun huidige functie. Denk aan een brandweerman die eigenlijk boekhouder had willen zijn of iemand in de online marketing die graag financieel adviseur wil worden. Het roer gaat dus radicaal om.
Hoe weet je dat je een andere uitdaging moet zoeken?
Soms heb je een vervelende dag op werk, zit alles even tegen en krijg je niet gedaan wat je moet doen. Dat kan frustrerend zijn, maar is niet direct een reden om een carrièreswitch te maken.
Dit overweeg je eigenlijk pas wanneer je structureel geen voldoening uit je werk haalt. Je merkt bijvoorbeeld dat je 2 à 3 uur werk gedaan krijgt in een werkdag van 8 uur of je bent liever met iets bezig dat beter aansluit bij je interesses. Het gaat erom dat de problemen die je ervaart niet van tijdelijke aard zijn, maar aanhouden over een (veel) langere periode.
Waarom een carrièreswitch zo’n moeilijke keuze is
Het moeilijke aan een carrièreswitch is dat je werk gaat doen waar je niet voor hebt gestudeerd. In sommige gevallen zul je dan eerst weer terug naar school of de universiteit moeten om het benodigde diploma te halen. Dit vergt nogal wat van je, helemaal als je full time gaat studeren. Je hebt in die tijd dan ook geen inkomsten meer.
Een carrièreswitch betekent daarom ook opnieuw beginnen. Je start weer onderaan de ladder. Dat betekent helaas vaak ook een stapje terug in je salaris. Dit is extra pijnlijk als je in je huidige carrière al een aantal keer over salarisverhoging hebt kunnen onderhandelen, of zelfs al promotie hebt gemaakt.
Voordat je het roer radicaal omgooit, moet je daarom wel zeker weten dat een carrièreswitch ook binnen je financiële mogelijkheden past.
Uiteraard zijn er meer pijnpunten dan deze. Heb je nu een prestigieuze baan? Dan zul je dankzij je carrièreswitch ook wat aanzien verliezen. Bij je nieuwe baan zul je ook merken dat je een stukje ouder bent dan je directe collega’s, die wel meteen de juiste (studie)keuze hebben gemaakt. Dit zijn allemaal geen onoverkoombare problemen, maar horen wel in je overwegingen meegenomen te worden.
1. Een carrièreswitch betekent een schone lei
Beginnen met een schone lei geeft je de grootst mogelijke kans om het compleet anders aan te pakken. Alle fouten die je hebt gemaakt, waarvan je denkt dat die nog steeds een beetje in het collectieve geheugen van jouw collega’s gegrift staan, wis je uit met een carrièreswitch. Fijn, want van de fouten die je hebt gemaakt kun je leren. En je hebt inmiddels genoeg ervaring met eerste indrukken om die perfecte entree wél te maken bij een nieuwe werkgever. Die welbekende overpeinzing: “wat zou ik doen als ik het allemaal opnieuw mocht doen?”, kun je nu mooi in de praktijk brengen.
2. Soms is het gras wél groener aan de andere kant
Misschien is het volgen van je passie voor jou het belangrijkst. Misschien is het de waardering die je krijgt. Voor anderen is het de afwisseling, de uitdaging, de mogelijkheid om eens per jaar op wintersport te gaan, een vet zomerfestival voor medewerkers te bezoeken of onbeperkt opleidingen te doen op kosten van de baas. Wat de ene baas biedt, biedt de ander tenslotte wellicht niet.
Wat vind jij het belangrijkst voor jouw carrière? Werk je graag regelmatig een dagje thuis en is die mogelijkheid er bij het bedrijf waar jij na je studie direct bent gaan werken niet? In 2023 zijn werkgevers waar hybride werken het nieuwe normaal is, het nieuwe normaal. Kortom, er zijn wel duizend redenen te bedenken waarom het gras elders groener is.
3. Een traineeship van Talent&Pro is perfect voor carrièreswitchers
Bevalt die baan als ambtenaar toch niet helemaal? Is een carrière als salestijger tóch niet helemaal jouw ding? Altijd een echte onderzoeker geweest? Een analyticus die graag dingen tot op de bodem uitzoekt? Of een generalist die in een hele specialistische baan niet volledig tot zijn recht komt?
Laat je met een betaald traineeship omscholen voor een carrière in de IT. Word anti-witwas analist bij een grote bank. Of word specialist in beleggen. Met uitzondering van de onboardingsweek krijg je gewoon salaris. Je hebt dus een vast inkomen, terwijl je ervaring opdoet én studeert voor relevante diploma’s en certificaten.
Daarbij komt dat in de sectoren IT en Finance, een groot gedeelte van het personeel niet een bijbehorende studie heeft gedaan. Dit komt omdat bepaalde diploma’s en certificaten ná je studie belangrijker zijn dan bijvoorbeeld een bachelor of mastersdiploma. Dit hoeft dus ook voor jou geen belemmering te zijn om je dromen na te jagen.
4. Van werkgever veranderen voorkomt vastroesten
Mensen zijn allemaal anders. De een wordt gelukkig van routine, de ander moet er niets van hebben. Maar terwijl de natuurlijke jobhopper een ingebouwde trigger heeft (of juist de ingebouwde rem mist) om nieuwe uitdagingen aan te gaan, ben jij wellicht iemand die iets te snel in de comfortzone blijft hangen. Prima natuurlijk, maar als het ook maar een klein beetje bij je kriebelt, kan het de moeite waard zijn om eens wat nieuws te proberen.
Zoals elk commercieel bedrijf zo nu en dan de boel moet omgooien om innovatief en competitief te blijven, zo is het raadzaam om ook als professional regelmatig op het gebied van kennis, skills en werkomgeving radicaal van richting te veranderen.
5. Je gaat iets doen waar je hart ligt
Je denkt niet voor niks aan een carrièreswitch, dat moet je niet vergeten. Welke baan je nu ook hebt, het bevalt je schijnbaar niet (genoeg). Anders zou je dit niet overwegen. Je vindt het misschien niet vreselijk om naar je werk te gaan, maar je hebt er ook geen zin in. Laat mij je dan vertellen dat het leven daar te kort voor is.
Je denkt misschien dat het een cliché is, maar het is echt zo dat je zin moet hebben in je werk. Je hebt vast gehoord van het zinnetje: “als je houdt van je werk, hoef je nooit te werken”. Dit klopt echt. Het leven is veel te kort om miserabel ‘naar het weekend’ toe te werken om dan twee dagen pauze te hebben, waarna het circus opnieuw begint.
Gun jezelf het geluk van iemand die het niet vervelend vindt dat het weer maandag is en ga iets doen wat je daadwerkelijk gelukkig(er) maakt.
Maar wat nou als..?
Mocht het je toch niet bevallen? Dan is er nog geen man overboord. Je kunt immers altijd weer terug. Je opgedane ervaring, netwerk en kennis is niet plotseling weg omdat je er een jaartje geen gebruik van maakt. Dit geeft ook een bepaalde rust en zekerheid die je misschien over de streep trekt om toch eens wat nieuws te proberen.
Van iemand die zelf ook een carrièreswitch heeft gewaagd: “ga het doen”.
Wil jij ook de voordelen van een carrièreswitch combineren met de voordelen van een vaste baan?
Bekijk alle vacatures van Talent&Pro die jouw carrièreswitch mogelijk maken: