Gwendolyn Dijkstra studeerde HRM aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar studie liep ze stage bij een logistiek- en ketenbeheerbedrijf, waar ze werd begeleid door een casemanager. Dat was Gwendolyn’s eerste praktijkervaring met het vak van casemanagement. Nu, na twee jaar Talent&Pro, heeft Gwendolyn de functie die ze sindsdien wilde: casemanager. In die rol helpt zij professionals die in de Ziektewet zitten op de soms moeizame weg naar herstel.
Gwendolyn, hoe ben je bij Talent&Pro terechtgekomen?
Na het afronden van mijn studie had ik eigenlijk twee keuzes. De eerste was werken in de HR en zo groeien naar het verzuimspecialisme. Optie twee was verder studeren om me te bekwamen in het casemanagementvak. Toen kwam ik via iemand uit mijn netwerk in aanraking met Talent&Pro
Ik kende het concept van een traineeship wel, maar heb altijd het idee gehad dat een universitaire studie een belangrijke instroomeis is. Talent&Pro stond daar gelukkig anders in. Hier kon ik bovendien de opleidingen volgen die ik wilde, meteen aan het werk en dus de nodige werkervaring opdoen. Dat overtuigde me ervan dat kiezen voor Talent&Pro de juiste carrièrestap was.
Hoe verliep het traineeship voor jou?
Bij Talent&Pro koos ik uiteraard voor het traineeship Casemanager. Mijn eerste klus was bij levensverzekeraar Conservatrix. Na een aantal weken maakte ik de overstap naar inkomensverzekeraar Movir. Daar was ik blij mee, want het inkomensdomein binnen de verzekeringen sprak mij als ambiërend casemanager erg aan. Ik heb me hier sterk ontwikkeld op het gebied van klantcontact, zowel face to face als telefonisch.
“Zo kon ik wat ik leerde tijdens de opleiding meteen gaan toepassen in de praktijk.”
Niet veel later mocht ik beginnen aan de opleiding tot casemanager. Tijdens deze opleiding kon ik meteen aan de slag bij HCS (Human Capital Services, red.). HCS ondersteunt organisaties op het terrein van duurzame inzetbaarheid, verzuim, sociale zekerheid en opleidingen en trainingen. Zo kon ik wat ik leerde tijdens de opleiding meteen gaan toepassen in de praktijk.
Wat vind je zo mooi aan het casemanagementvak?
Het mooiste aan mijn werk als casemanager is dat ik mensen te spreken krijg die soms best een zware periode achter de rug hebben of iets heftigs hebben meegemaakt. Ik kan er voor deze mensen zijn, een luisterend oor bieden en hen echt verder helpen als ze het idee hebben dat niemand dat meer kan. Het is dankbaar werk. Dat is ook de reden geweest dat ik voor dit vak heb gekozen. Casemanagement past mij als gegoten.
Toch kan het werk ook lastig zijn, want ik ben casemanager voor de persoon maar ik werk ook voor de werkgever. Het liefst wil je de medewerker altijd helpen, maar het komt helaas ook voor dat iemand zijn of haar afspraken niet nakomt. Dan is het aan mij om diegene daar op aan te spreken. Dat is niet altijd even makkelijk. Een collega zei laatst “de ziektewet is geen hangmat, maar een vangnet”. Daarmee raak je wel de kern van ons sociale zekerheidsstelsel. Er zijn nu eenmaal wetten en regels. Maar binnen dat speelveld probeer ik nooit de mens uit het oog te verliezen.
“Een collega zei laatst “de ziektewet is geen hangmat, maar een vangnet”. Daarmee raak je wel de kern van ons sociale zekerheidsstelsel.”
Welke rol heeft de organisatie Talent&Pro gespeeld in jouw ontwikkeling?
Bij Talent&Pro merk ik dat ontwikkelen echt op 1 staat. Mijn People Manager Tjerry heeft me enorm geholpen in mijn ontwikkeling, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied. Maar ook aan Claire Timmermans, arbeidsdeskundige en docent binnen de casemanagementopleiding van HCS en Talent&Pro, heb ik als vraagbaak superveel gehad. Bij Talent&Pro sta je er niet alleen voor. Iedereen die hier werkt wil jou helpen, zeker als je erom durft te vragen en inzet toont. Het verbaast mij soms nog dat ik na twee jaar al de verantwoordelijkheid en titel van casemanager mag dragen. Zonder Talent&Pro was dat een stuk moeilijker geweest om te realiseren.
“Het verbaast mij soms nog dat ik na twee jaar al de verantwoordelijkheid en titel van casemanager mag dragen. Zonder Talent&Pro was dat een stuk moeilijker geweest om te realiseren.”
Hoe zie jij je toekomst binnen het casemanagentvak voor je?
Ik zou graag willen doorgroeien naar een meer adviserende rol voor de werkgever. Dat moet zeker lukken naarmate ik meer ervaring opdoe als casemanager. Ik zit nu meer op de thema’s Ziektewet en loondoorbetaling, maar ik zou ook nog graag de kant willen zien van het WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, red.) casemanagement. Als WGA casemanager of interne adviseur bij de klant zitten lijkt mij bijvoorbeeld een mooie vervolgstap.
Wat kun je ambiërend casemanagers meegeven om ook te slagen in het traineeship Casemanager?
Mijn belangrijkste tip is: heb plezier en straal dat uit. De mensen voor wie je werkt hebben het soms al zwaar genoeg en kijken soms ook enorm op tegen de gesprekken met hun casemanager. Mijn ervaring is dat je met vrolijkheid en, wanneer het kan, een vriendelijkheid grapje al een groot verschil maakt in de beleving van mensen.