Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Meer datagedreven werken en verbeteren, elk bedrijf wil het. De realiteit is dat er voor veel organisaties, klein en groot, nog enorm veel valt te winnen op dit vlak. Enerzijds omdat zoeken naar goede data-oplossingen onvoldoende aandacht krijgt in de praktijk. Anderzijds omdat de kennis en “know how” om grote hoeveelheden informatie in een strak en functioneel ontwerp te gieten vaak nog niet aanwezig is. Verder dan de standaard Excel-grafiekjes en staafdiagrammen komen we soms niet. Die kennis, daar beschikken onze consultants wel over. Stefan de Hoop is daar een van.
Ergens skills in ontwikkelen en deze continu up to date te houden vergt een bepaalde intrinsieke motivatie. Er is een groot verschil tussen een cursus volgen omdat dit handig is voor het werk en jezelf onderdompelen in materie die je persoonlijk superinteressant vindt. Stefan de Hoop studeerde Geo, Media & Design en begon zes maanden geleden vanwege zijn voorliefde voor data met het traineeship Data Science van ons label House of Bèta. Maar data is niet alleen een baan voor Stefan de Hoop. Data is ook een functionele hobby: “Je kunt data op zó veel verschillende manieren verzamelen en toepassen. Soms hebben mijn ideeën met werk te maken en soms niet. Voor mij biedt data een mogelijkheid om dingen leuker te maken.”
“Voor mij biedt data een mogelijkheid om dingen leuker te maken.”
Als pensioenspecialist bij Achmea zit Stefan vooral met inhoudelijke experts in een team. Na zes maanden operationele “productie” wordt hij vanwege zijn dataskills steeds vaker ingezet om data en informatie efficiënter in te zetten. “In die eerste zes maanden heb ik dingen geleerd over de inhoud die ik nu en straks kan toepassen op de opdracht. Ik mag me bijvoorbeeld gaan bezighouden met de ontwikkeling van een KPI dashboard. En in de toekomst willen we data gebruiken om op een andere manier naar zaken als klantcontact en teamefficiëntie te kijken. Steeds meer van mijn “side projects” draaien om datagedreven werken.” Zijn vaardigheid in het visualiseren van informatie zet hij ook in voor Talent&Pro. Voor het winnende idee van de House of HR Innovation Contest maakte hij de flitsende presentatie. Het kantoorteam van Talent&Pro helpt en adviseert hij bij het creëren van infographics.
Als consultant en information designer merkt Stefan dat hij zich in een unieke positie bevindt om het verschil te maken voor zijn opdrachtgever. “Ik ben een van de weinigen binnen het team die interesse heeft in data. Die interesse probeer ik zo goed mogelijk in te zetten voor de klant. Dat typeert de specialisten van Talent&Pro en House of Bèta denk ik. We krijgen regelmatig de feedback dat we buiten de lijntjes durven te kleuren en daarmee juíst aan verbetering bijdragen.”
Stefan’s interesse in data en wild life heeft ook persoonlijk een heel praktische component. Een die duidelijk maakt waarom hij in zijn vrije tijd uren besteedt aan het verzamelen en visualiseren van die data. “Tijdens mijn stage in Zuid-Afrika enkele jaren geleden hield ik informatie bij over de dieren die ik zag in het wild. Dat resulteerde uiteindelijk in een factsheet over alle dieren die ik tegenkwam in de parken die ik bezocht.”. Die factsheet bundelde hij samen met infographics, kaarten, foto’s en verhalen in een persoonlijk reismagazine. Voor zijn aanstaande vakantie naar Mexico komt zijn voorliefde voor dieren en datavisualisatie eveneens goed van pas. “Ik heb een sunburst chart gemaakt met alle geschikte plekken en momenten wereldwijd dat je kunt zwemmen met walvishaaien. Zwemmen met deze haaien stond sowieso op mijn bucket list, dankzij mijn whale shark season-data kan ik mijn vakantie daarop afstemmen.”
De data voor zijn producties kan overal vandaan komen, volgens Stefan. “Voor deze infographic gebruikte ik de PADI Diving Wizard als basis. Maar die informatie was zo beperkt dat ik zelf een heleboel informatie uit blogs en andere sites heb toegevoegd om de data te verifiëren. Die gooide ik vervolgens in Excel en van daaruit ontwierp ik de visualisatie met Adobe Illustrator.” De informatie in de chart is enorm veelzijdig, legt Stefan uit. “Naast data over watertemperatuur en regenval per locatie heb ik ook een “code of conduct” verwerkt, omdat mensen vaak weinig inzicht hebben in wat wel of niet wenselijk is in de omgang met bedreigde diersoorten zoals de walvishaai.”
“De data is tenslotte van iedereen, ik vind het gewoon tof dat ik het ook bruikbaar kan maken voor anderen.”
Het verhaal van Stefan maakt wederom duidelijk waarom data het nieuwe goud is. Maar ook goud moet eerst gevonden, gedolven en gesmeed worden tot een product. Het proces om data te winnen is net zo intensief, maar met een hele duidelijke winst: “Mensen zijn vaak beelddenkers en willen een verscheidenheid aan complexe informatie dan liever in een handig overzicht aangereikt krijgen. En dat is precies wat ik graag doe. Mijn Whale Shark Season-“dataviz” heb ik bijvoorbeeld in Facebookgroepen voor duikers gedeeld. De data is tenslotte van iedereen, ik vind het gewoon tof dat ik het ook bruikbaar kan maken voor anderen. En daarmee de natuur een beetje help beschermen.”
Stefan vliegt 18 mei naar Mexico om met walvishaaien te duiken. We zijn natuurlijk superbenieuwd of het hem lukt. Tijd om de data te verzilveren!
Houd onze LinkedIn en Instagram in de gaten voor een update, bekijk hier meer van Stefan’s werk of lees meer over 366 Dagen Beter bij Talent&Pro! Heb jij net als Stefan data als functionele hobby? Check dan de traineeships van House of Bèta.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.