Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Jurist, leraar, huisarts, politieman, het zijn beroepen waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen. Dat is waarschijnlijk een stuk lastiger bij het beroep van actuarieel rekenaar of actuaris. Een verborgen pareltje wat ons betreft, als het gaat om toffe beroepen voor bèta’s binnen de financiële wereld. Wij kunnen er over meepraten, want bij Talent&Pro-dochter House of Bèta beginnen elke maand starters aan een carrière als actuarieel rekenaar of actuaris. Dit is wat je over het traineeship en het werk van een actuarieel rekenaar moet weten.
Een actuarieel rekenaar houdt zich bezig met het beoordelen en beheren van financiële risico’s voor organisaties. Dat doet hij door middel van wiskundige berekeningen en geavanceerde statistische modellen. Enkele thema’s die onder de verantwoordelijkheid van een actuarieel professional kunnen vallen zijn:
Risicoanalyse- en beheer
Op basis van financiële bedrijfsgegevens en statistieken potentiële risico’s identificeren en evalueren. Op basis van deze analyses worden modellen gebouwd en verbeterd waarmee ook voorspellingen gedaan kunnen worden over toekomstige trends en gevaren.
Met andere woorden: een actuarieel rekenaar vertelt een bedrijf op basis van wat er is gebeurd wat het veiligste pad voorwaarts is. Waardevol voor elke organisatie die beschikt over data en die data wil gebruiken om beter beleid te formuleren.
Boekhoudkundige en financiële planning
Het vak wordt niet voor niets ook wel verzekeringswiskunde genoemd. De verzekeringsproducten die je kunt afsluiten, de premies die je daarvoor betaalt en de financiële risico’s managen die verzekeraars lopen als ze meer uitkeren dan binnenkrijgen, daar zijn actuarieel rekenaars voor nodig.
Verzekeraars en andere financiële instellingen beheren soms miljarden euro’s. Daarom moeten zij aan strenge boekhoudkundige standaarden voldoen en anticiperen op inkomsten, uitgaven en tegenvallers. Een bakker die omvalt is vooral een persoonlijk drama. Een bank, verzekeraar of pensioenfonds die omvalt, daar kan de hele wereld last van krijgen. Gelukkig hebben we actuariële rekenaars die dagelijks hun stinkende best doen om dat te voorkomen.
Klinkt het vak van actuarieel rekenaar interessant? Dan ben je vast benieuwd naar de voordelen.
We begonnen de blog met een aantal beroepen waar flinke tekorten voor zijn. Maar ook actuarieel professionals zijn zeer gewild. Omdat financiële dienstverleners steeds vaker moeten voldoen aan steeds strengere wetten en regels. Maar ook omdat professionals met een neusje voor complexere wiskunde vrij schaars zijn. Hoeveel mensen ken jij die de vijf meest gebruikte actuariële functies in Excel kennen en kunnen gebruiken, die een actuarieel model kunnen bouwen en aan een CEO kunnen uitleggen wat de risico’s zijn van het huidige financiële beleid?
Ken jij er een? Stuur jij hem even door naar https://www.houseofbeta.nl/vacatures/?
Schaarste maakt een product, dienst of stukje kennis en vaardigheden waardevol. Actuarieel professionals behoren daarom tot de best betaalde professionals in de financiële sector.
Je hebt er een specialistische opleiding voor nodig en je hebt veel verantwoordelijkheid. Dat maakt ook je onderhandelingspositie sterk en je doorgroeimogelijkheden groot. Je kunt van actuarieel rekenaar je laten bijscholen tot actuarieel analist en uiteindelijk tot actuaris.
Bij organisaties zoals Talent&Pro en House of Bèta kan dat zelfs in deeltijd, gewoon via je werkgever. Het is even bikkelen, maar dan heb je ook wat. Het gemiddelde salaris van een actuarieel rekenaar ligt volgens de Nationale Beroepengids op €4890,-. Nice. En daar hoef je niet eens voor tegen een bal te trappen in Saoedi Arabië…
Het fijne aan specialist zijn waar veel vraag naar is, is dat je zoekgebied klein is, maar het aanbod toch ruim. Je kunt zoals gezegd aan de slag bij verzekeraars en pensioenfondsen, maar ook bij banken, consultancybureaus zoals Triple A – Risk Finance en bij publieke instellingen zoals de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële markten. Want ook daar zijn goede rekenaars meer dan welkom.
Als actuarieel rekenaar heb je de opleiding Actuarieel Rekenen afgerond, bijvoorbeeld aan het Actuarieel Instituut. Maar daarna kun je verder. Omhoog, of opzij. Met de opleidingen Actuarieel Analist en de Executive Master of Actuarial Science kun je een zwaargewicht binnen het vakgebied worden. Wil jij je breder specialiseren, dan biedt jouw opgedane kennis en ervaring ook mogelijkheden in de richting van data science, risk management of IT.
Werken als actuarieel rekenaar is uitdagend werk en heeft veel voordelen. Maar, het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Durf jij het aan? Bekijk het traineeship Actuarieel Specialist bij House of Bèta. Voor meer informatie over werken als actuarieel professional: check het interview met actuarieel specialist Stijn Lubben.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.