Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Welkom bij Finance Facts. Elke week verzamelen we de meest interessante nieuwtjes en ontwikkelingen uit de financiële sector. Wat mag jij als financieel adviseur niet gemist hebben? Wat kun je als aanstormend finance professional verwachten van het vakgebied waar jij straks de absolute expert in bent? Welke nieuwtjes zijn voor jou als consument interessant? Van Wft-nieuws tot juridische uitspraken binnen de verzekeringen, van de laatste pensioenontwikkelingen tot kansen voor onze opdrachtgevers, consultants en de mensen die zij dagelijks bedienen binnen de financiële dienstverlening. Veel plezier en kennis toegewenst met deze editie van Finance Facts.
Je hebt het vast al meegekregen: vanaf 1 januari is voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar de overdrachtsbelasting van 2% komen te vervallen. En omdat er tot 1 april ook op woningen boven de €400.000 geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden, zijn de eerste 3 maanden van 2021 wel heel aantrekkelijk geworden voor de goed verdienende starter. En dat valt te merken, meldt de Hypotheker. Uit kwartaalcijfers van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) blijkt dat veel starters die vorig jaar een huis kochten, hun datum van overdracht over de oliebollen heen hebben getild om zo onder de nieuwe regeling te vallen. In Amsterdam heeft dat geleid tot een run op woningen tussen de 4 en 6 ton. Vanaf 1 april zullen die aantallen ongetwijfeld teruglopen met het vervallen van de vrijstelling in deze prijsklasse. De NHG verwacht in het eerste kwartaal van 2021 een flinke toename van afgegeven garanties, vanwege al de wachtende starters. Werk aan de winkel dus, voor de hypotheekverstrekkers van Nederland.
Mocht je het gemist hebben: de wereld zal er nooit meer zo uitzien als vóór maart 2020. Waar een aanzienlijk deel van Nederlandse ondernemingen de hand op de knip houdt, kiezen opvallend veel bedrijven in het coronatijdperk ervoor om te investeren in duurzaamheid. Uit onderzoek van ING onder honderden groot- en mkb-bedrijven blijkt dat duurzaamheid juist prominenter op de agenda is komen te staan van organisaties, ten opzichte van een meting die de bank deed vóór het uitbreken van de pandemie. Driekwart van de grootbedrijven (250 – 1000 medewerkers) is al bezig met verduurzamingsmaatregelen zoals energiebesparing, milieuvriendelijke afvalwerking, waterbesparing en gebruik van duurzame energie. Covid19 blijkt niet de belangrijkste reden voor deze ontwikkeling, al biedt het thuiswerken grote organisaties ongetwijfeld veel besparingsmogelijkheden. Een beter milieu blijft motief nummer 1, gevolgd door bedrijfseconomisch aantrekkelijke redenen zoals kostenbesparing en het tegengaan van verspilling. Verdere voordelen die genoemd worden zijn voorrang bij opdrachten, een beter bedrijfsmodel en een hogere marge die duurzaam ondernemen met zich meebrengen.
Voor meer over dit onderwerp en het onderzoek van ING, klik hier.
Nog meer hypothekennieuws: huizenkopers die via een online tool hun maximale hypotheekbedrag uitrekenen, worden door dit bedrag enorm beïnvloed bij hun woningaankoop. Met mogelijk gevaarlijke gevolgen. Uit onderzoek van CentERdata, het Nibud en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat vooral mensen met een lager inkomen hinder kunnen ondervinden van de sturende werking van een online rekentool. Het zogeheten ‘ankereffect’ dat hiervan uitgaat kan “de kans vergroten dat consumenten achteraf spijt hebben van hun hypotheek of zelfs in financiële problemen komen.” Omdat het maximale leenbedrag als richtlijn wordt gebruikt in de zoektocht naar een woning en niet als maximum, houden kopers bijvoorbeeld onvoldoende rekening met veranderende omstandigheden zoals minder werken in de toekomst. Mensen met een lager inkomen lijken bovendien minder vatbaar voor corrigerend advies van een financieel adviseur. Ankereffecten ontstaan wanneer mensen eerst een getal zien (het anker) en daarna een cijfermatig antwoord moeten geven of een inschatting moeten maken. Dit fenomeen blijkt volgens het onderzoek dus ook zichtbaar binnen de woningmarkt. Een tweede onwenselijk gevolg hiervan is het mogelijk prijsopdrijvende effect op een al oververhitte woningmarkt. In het tegengaan van de negatieve effecten is voor de financieel adviseur een belangrijke rol weggelegd, aldus de onderzoekers. Lees het volledige onderzoek bij CentERdata.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.