Financiële sector

Financiële sector in de frontlinie van de strijd tegen witwassen

Lennart Helder
21 september 2021
 | Leestijd:

Witwassen, het komt vaker voor dan je denkt. Deze vorm van criminaliteit heeft grote impact op de economie en draagt mogelijk bij aan de financiering van terrorisme en criminele activiteiten. De afgelopen jaren heeft de overheid daarom pittige eisen gesteld aan de voorwaarden waaraan het klantonderzoek van financiële instellingen moet voldoen. Customer Due Dilligence, Know Your Customer, de meldingsplicht, noem het maar op. Maar die bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering vraagt om goede samenwerking tussen meerdere partijen. Toezichthouders, de Financial Intelligence Unit van de politie en natuurlijk het Openbaar Ministerie. Dagelijks werken 8000 bankmedewerkers, waaronder 200 consultants van Talent&Pro aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Kruip net als zij in de rol van detective en ontdek meer over dit belangrijke en intrigerende vakgebied.

First things first: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme

Bij witwassen wordt geprobeerd illegaal verdiend geld door allerlei constructies en investeringen van de onderwereld naar de bovenwereld te krijgen. Vaak gaat het daarbij om opbrengsten uit drugshandel, diefstal of fraude. De bankbiljetten die dat oplevert kun je natuurlijk niet zomaar even storten bij de lokale bank. Daar zijn inmiddels strenge regels voor. Alle organisaties en bedrijven hebben namelijk een meldplicht bij transacties van meer dan €15.000 euro. Door het geld bijvoorbeeld in legitiem ogende, maar in feite fictieve ondernemingen te pompen, proberen criminelen de autoriteiten alsnog om de tuin te leiden. Zodat de dubieuze herkomst van het “zwarte” geld ineens te herleiden is naar een legale bron en transactie. De wetten en regels die moeten bijdragen aan de bestrijding van dit soort praktijken zijn verzameld in de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme’, afgekort de Wwft. Een belangrijke eigenschap van de Wwft is de grote verantwoordelijkheid die de financiële sector daarin toebedeeld krijgt. Criminelen kunnen niet om banken heen voor het stallen van hun vermogen. Daarom bevinden banken zich volgens de overheid dan ook in de ideale positie om als “poortwachter” de vermenging van onder- en bovenwereld te voorkomen.

Bestrijding van witwassen & terrorismefinanciering

Know Your Cliënt: de speurneuzen en detectives van de financiële sector

Het uitvoeren van de Wwft begint met een verplicht cliëntenonderzoek. Onder de Wwft zijn financiële instellingen verplicht om Know Your Cliënt (KYC)-processen in te richten. De term zegt precies wat dit inhoudt: je moet als organisatie weten wie de persoon achter de bankrekening is. Deze wordt ook wel de uiteindelijk belanghebbende of Ultimate Beneficial Owner (UBO) genoemd. Financiële dienstverleners die verdachte transacties opmerken zijn bovendien verplicht het te melden aan de FIU. Banken voeren ook regelmatig risico-analyses uit, om een duidelijker en actueel beeld te krijgen van strategische risico’s. Denk hierbij aan internationale ontwikkelingen, die voor landen al dan niet een vergroot risico op verdachte transacties en terrorismefinanciering vanuit een bepaald gebied kunnen betekenen. Banken hebben dus de verantwoordelijk om niet alleen individuele rekeninghouders te controleren, maar ook de markt stabiel en betrouwbaar te houden.

Werken als bestrijder van witwassen en terrorismefinanciering?

Ben jij een echte speurneus, en heb je goede analytische skills? En wil je jouw kennis over cijfers en financiën in de praktijk gaan inzetten? Dan is een carrière binnen dit vakgebied de perfecte match voor jou. Als een soort financieel detective ga je op zoek naar onregelmatigheden en verdachte transacties en zorg je ervoor dat de maatschappij én de organisatie waar jij voor werkt een stukje veiliger zijn. Om deze richting op te gaan met je werkzaamheden, specialiseer je je meestal in de richting van Customer Due Diligence / Compliance. Beroepen die hierbij horen zijn onder andere CDD-analist, fraude-expert of KYC-specialist. Bij Talent&Pro bieden wij een Traineeship Financial Crime aan dat je klaarstoomt voor een carrière  in het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering! Lees ook de ervaringen van onze consultants.

De leergang bestrijding witwassen en terrorismefinanciering


Lees alles over het traineeship financial crime!

 

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01