Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Sommige collega’s kennen hem van zijn indrukwekkende bergbeklimmingen en talloze Roparun-deelnames. Anderen kennen hem van zijn informatieve, vlotte schrijfsels in de Pensioenpost, de maandelijkse nieuwsbrief van onze business unit Pensioen & Leven. Onze pensioentalenten kennen hem van zijn presentaties op onze Pro-avonden. Maar vrijwel iedereen binnen Talent&Pro kent Yde als pensioen-expert en betrokken Pro’er. Tot vandaag. Want per heden is Yde Pro’er af. Niet omdat hij zelf met pensioen gaat. Integendeel, hij gaat een geheel nieuwe fase in van zijn carrière als pensioenspecialist. Gefeliciteerd Yde, in je nieuwe rol als Principal! Maar… Wat betekent dat nou precies? In een vlog en blog legt Yde het allemaal uit.
We hebben het vaak genoeg over Talenten die Pro’er worden, maar Principal worden, dat zie je niet zomaar elke dag. Wat je misschien verwacht van een Pensioen-expert is een grijze meneer, in een wollen trui en kaki broek, een zilverkleurig brilletje, een puntige kin en een nog strengere blik. Met de uitstraling van Jim Carrey in A Series of Unfortunate Events. Het ambtenarentype dat duidelijk al een jaartje of tien te lang ambtenaar is en het vertrouwen in de goedheid van de mens volledig kwijt is. Maar voor dit interview daagt gewoon de oude vertrouwde Yde op. Lichte glimlach op zijn gezicht, helder articulerend en altijd in voor een goed gesprek over pensioenen en Talent&Pro. Pensioendeelnemers door het hele land wees gerust: Yde Starreveld is, zelfs als Principal, nog gewoon Yde Starreveld.
We begonnen het interview met de nodige felicitaties, en de simpele vraag: heb je als Principal eigenlijk nog wel een People Manager nodig? Natuurlijk, volgens Yde. “Ook als Principal zullen er momenten zijn waarop ik niet meer weet of ik op de goede weg ben. Het zijn andere gesprekken die ik voer met mijn People Manager dan de gesprekken die ik had als Talent. Meer overleggend dan toetsend waarschijnlijk, over de beste manier om me ook in deze fase van mijn carrière te kunnen ontwikkelen als professional. Ik weet bijvoorbeeld dat acquisitie en netwerken een ontwikkelpuntje vormen voor mij. Zomaar een kop koffie drinken met iemand is niet bepaald mijn “cup of tea” zeg maar. Maar als Principal wordt wel van je verwacht dat je commerciële kansen ziet, creëert en benut. Over dat soort onderwerpen blijf ik actief mijn People Manager opzoeken, ook als Principal.”
Zo luidt Yde’s antwoord op de vraag of hij als Principal inmiddels dan wel alles weet wat er te weten valt binnen zijn vakgebied. “Hoe cliché het ook klinkt, je bent gewoon echt nooit uitgeleerd. De focus gaat alleen wel op hele andere dingen liggen. Na je eerste twee jaar als Pro’er heb je de pensioenkennis-opleidingen toch echt wel gehad. Je Wft’s , je Pensioenpraktijk, noem ze maar op. Die kennisontwikkeling heeft inmiddels plaatsgemaakt voor leiderschapsontwikkeling. Ik ben nu meer bezig met vraagstukken als hoe je werk efficiënt organiseert, anderen inspireert en een team stimuleert om het werk sneller en beter te doen.”
Het rustige hokje waar we met Yde gaan zitten blijkt de perfecte omgeving om hem in actie te zien en aan den lijve te ondervinden hoe ons complexe pensioenstelsel toch vrij logisch in elkaar zit. We vragen hem welk stukje kennis van pensioenen echt iedereen eigenlijk zou moeten hebben. Hij kiest voor de drie pijlers van onze oudedagvoorziening. Al nippend van zijn blikje cola legt hij uit welke dat zijn:
Het is een stukje kennis wat bij veel mensen waarschijnlijk ontbreekt. Pensioenen 101, een cursus waar veel mensen zich niet snel voor aanmelden. Volgens hem is dat meteen ook een van de voordelen van ons huidige systeem van collectieve pensioenen. “Als je mensen vraagt naar hun pensioenregeling zal 98% van de Nederlanders zeggen “ik snap niet hoe het werkt, ik wil het niet snappen, of ik snap het onvoldoende om verstandige keuzes te maken. Vertel mij maar gewoon waar ik recht op heb en vanaf welk moment.” Ergens hebben ze dan kennelijk toch het vertrouwen dat het wel goed zit met die oudedagvoorziening.” Het nadeel van het huidige systeem blijft volgens Yde toch wel die dekselse vergrijzing. “Er gaan te veel ouderen bij komen ten opzichte van het aantal jongeren die bijdragen. Dat kan op den duur natuurlijk een probleem gaan worden.”
Toekomstmuziek is dat probleem van vergrijzing gelukkig nog wel, wat Yde betreft. En het gebrek aan kennis van deelnemers over hun pensioenopbouw biedt Yde bovendien een welkome uitdaging op zijn opdrachten: “In de periode tussen 2008 en 2014 vond ik vooral de complexe pensioenberekeningen interessant. Bijvoorbeeld bij een pensioenverdeling in het geval van echtscheiding. Nu haal ik vooral energie uit het communiceren van de materie. De ervaring van een deelnemer van 63 jaar omkeren van “ik snap niets van pensioenen, help me, ik kan van de onzekerheid niet slapen” naar “ik ben zo blij dat u me geholpen heeft en ik weet nu dat ik me geen zorgen hoef te maken”. Dat gaf me enorm veel energie en voldoening later in mijn carrière als Pro’er.
We vroegen Yde ook, zo op de drempel van zijn Principalschap, wat volgens hem de belangrijkste competenties zijn van een pensioenspecialist. We geven de korte samenvatting. “Om te beginnen moet je de materie wel echt interessant vinden. En dan met name de diversiteit en complexiteit van ons pensioenstelsel. Daarnaast moet je het leuk vinden om met cijfers én tekst te werken, maar ook met wet- en regelgeving en IT. De ene keer zit je te puzzelen, de andere keer moet je een stukje jargon verhelderen, weer een andere keer zit je praktisch een hele rekentoets te maken. En dan zijn er vaak ook nog uitkomsten die mensen graag willen krijgen, maar die wettelijk niet mogelijk zijn. Dus ook de juridische context begrijpen, is een vereiste als pensioenspecialist.
De focus en interesse van Yde blijft momenteel vooral op het stukje communicatie, maar je ontkomt niet aan het rekenwerk en een stukje IT als pensioenspecialist. “Het laatste wat je wilt is dat de getallen die uit de rekensystemen komen niet kloppen, en je vervolgens alleen maar stamelend weet te zeggen: “ik wil u wel helpen, maar het mag niet van de computer”. Dat verhaal achter de berekeningen moet je dus wel echt kennen. Die pensioenprofessionals worden helaas steeds schaarser, dus voor jong talent liggen er veel kansen in de pensioenwereld.”
Bekijk dan het traineeship Pensioen & Leven, en wie weet vertelt Yde jou binnenkort persoonlijk meer over het leven als Principal!
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.