LinkedIn voor dummies

LinkedIn for dummies: 7 simpele tips voor een goed LinkedIn profiel

Khalid Toufik
12 mei 2022
 | Leestijd:

Een goed en volledig LinkedIn-profiel is een must voor elke professional. Niet alleen heb je een handige online database waarin je eigen professionele loopbaan en ontwikkeling makkelijk volgt. Ook is het een manier om je netwerk snel en eenvoudig te informeren over carrièrestappen en interesses. Daarnaast biedt het LinkedIn-profiel volop mogelijkheden om vindbaar te zijn en blijven voor potentiële werkgevers (en opdrachtgevers als je freelancer of zzp’er bent. Met het juiste profiel vinden recruiters joú voor die droombaan in plaats van andersom. Zes simpele tips helpen jou bij het optimaliseren van je profiel.

1. Maak je profiel compleet

Een gedeeltelijk ingevuld profiel komt slordig over en is niet interessant voor bezoekers, waaronder potentiële werkgevers. Vul daarom altijd alle relevante informatie in. Over jezelf, je opleiding(en) en natuurlijk je werkervaring. Zaken die voor jou wellicht vanzelfsprekend of irrelevant zijn (basale Excelvaardigheden, een cursus online marketing, historisch onderzoek doen als hobby) zeggen mogelijk wel veel over bepaalde kwaliteiten die jij hebt. Met behulp van de buttons die je in beeld ziet bij lege velden heb jij je profiel zo compleet. Naast tekst zorg je ook qua beeld voor een volledig profiel. Een passende foto mag daarbij niet ontbreken. Suit and tie, business casual, of overall. Wat wil jij dat je foto vertelt? Baseer daar je keuze op. En bedenk dat bijna de helft van de recruiters bij hun eerste indruk beïnvloed wordt door de profielfoto.

2. Schrijf een samenvatting

Het profiel biedt met name een zakelijke opsomming van je ervaring, opleiding(en) en kwaliteiten. De samenvatting biedt ruimte voor die persoonlijke touch. Want je wilt natuurlijk ook die gunfactor hebben. Met de samenvatting creëer je die. Laat recruiters weten dat ze met jou een sympathieke collega binnenhalen. En vertel wat je ambities zijn als je denkt dat jouw profiel vooral vertegenwoordigt waar je bent geweest en niet waar je naartoe wilt. Kortom, met de samenvatting laat je bezoekers kennismaken met de persoon achter het profiel. Inspiratie nodig voor hoe een goede samenvatting eruit ziet? LinkedIn deelt zelf regelmatig handige tips, waaronder tips om je samenvatting te verbeteren.

Tips voor LinkedIn

3. Personaliseer de URL

Een professionele uitstraling betekent oog voor detail hebben. Een manier om te laten zien dat jij precies en nauwkeurig bent is de URL van je profiel personaliseren met je voor- en achternaam. Deze bestaat normaal gesproken uit een lange reeks letters en cijfers, maar is aan te passen naar www.linkedin.nl/voornaam-achternaam. Om dit te doen ga je naar ‘Openbare profiel en URL bewerken’ en pas je rechtsboven in het geopende venster de URL van jouw LinkedIn-profiel aan. Een mooie quick win. Bovendien staat je nieuwe URL met naam en voornaam een stuk netter op je cv.

Tips voor LinkedIn

4. Toon je competenties

Iets onder je ‘opleiding’ vind je de mogelijkheid om vaardigheden in te vullen. Werkgevers zijn net zo hard op zoek naar competenties als naar personen. Een LinkedIn-profiel zonder vaardigheden is vanuit die gedachte als een profiel zonder voor- en achternaam. Je weet niet wie of wie je voor je hebt. Een essentieel onderdeel bij netwerken natuurlijk. Bij het invullen van je competenties is belangrijk: wees oprecht en redelijk. Het is goed om te weten wat je kwaliteiten zijn, maar licht vooral ook die vaardigheden uit die jou echt onderscheiden. Met LinkedIn willen jij en potentiële werkgevers of connecties kijken of er een match is. Mis jij een vaardigheid die wel belangrijk is voor de baan die jij zoekt? Gebruik dan de samenvatting om de competenties te noemen waar jij je nog in wil ontwikkelen.

Met een volledig ingevuld LinkedIn-profiel vergroot je jouw vindbaarheid. Een volledig en correct ingevuld profiel biedt simpelweg meer trefwoorden en mogelijkheden op hits. Bij het invullen van je vaardigheden zie je gelijk ook suggesties voor trefwoorden die populair zijn onder recruiters. Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je de concurrentie voor wilt blijven is dit een handig en makkelijk hulpmiddel.

LinkedIn tips

 

5. Vraag om aanbevelingen

Zelf zeggen dat je iets kunt is goed. Anderen vinden die dat onderschrijven is nog beter. Gelukkig biedt LinkedIn de mogelijkheid dat connecties (collega’s of medestudenten bijvoorbeeld) jouw kwaliteiten bevestigen. Deze aanbevelingen kun je wel alleen ontvangen van eerstegraads connecties; een extra reden om te connecten met studiegenoten, collega’s en ex-collega’s. Niet iedereen denkt eraan om aanbevelingen te geven, hoezeer diegene misschien ook vindt dat je ze verdient. Durf daar om te vragen met een simpele muisklik. Met de button “Quiz doen” kun je tegenwoordig ook een badge verdienen door 15 meerkeuzevragen te beantwoorden over een tool of onderwerp.

Linkedin-tips

6. Word lid van groepen

Dit doe je simpel door naar in het zoekvenster op LinkedIn de organisatie of het thema in te vullen waar jij in geïnteresseerd bent. Achter de resultaten staat vervolgens of het een ‘Bedrijfspagina’ of ‘Groep’ is. Bedrijven kun je volgen voor updates in je tijdlijn, bij groepen kun je een lidmaatschapsverzoek indienen. Lid worden van groepen en organisaties volgen op LinkedIn is waardevol om verschillende redenen.

  • Je blijft goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen de branche waarin jij geïnteresseerd bent.
  • Je ziet wie er actief zijn in het werkgebied waar jij je op richt en waar zich eventueel relevante connecties bevinden.
  • Je kunt gericht vacatures zoeken.
  • Je vindt antwoorden en tips die voor jou van belang zijn.
  • Het biedt een laagdrempelige mogelijkheid om jezelf te profileren door het delen van interessante content.
  • Het geeft recruiters een extra mogelijkheid tot inzage in jouw persoonlijke en professionele interesses.

LinkedIn-tips

7. Weet wat je deelt

We sluiten af met een handige tip voor als je een passief gebruiker van LinkedIn bent. Ga je aan de slag met jouw profiel en heb je liever niet dat iedereen nu en in de toekomst automatisch een notificatie krijgt bij elke aanpassing die jij doorvoert op je profiel? Vergeet dan niet om eerst in je instellingen ‘Profielwijzigingen delen’ op ‘nee’ te zetten. Over delen gesproken, LinkedIn biedt de mogelijkheid om jouw profiel af te schermen. Maak jouw profiel alleen zichtbaar voor jouw netwerk, of voor iedereen. Met een schuifje kies je welke onderdelen van je LinkedInprofiel je wel of niet openbaar en zichtbaar maakt. Wil je jouw digitale footprint het liefst zo klein mogelijk maken, maar zie je wel de voordelen van een LinkedIn-profiel? Pas dan zeker ook deze instellingen aan naar je eigen voorkeuren.

Linkedin top voices: Gebruik het zakelijke netwerk als bron van informatie en inspiratie

Wat je deelt op LinkedIn gaat verder dan je eigen profiel. Wat je leuk vindt, deelt en volgt is net zo goed zichtbaar en vertelt eveneens iets over jouw voorkeuren, interesses en ambities. Volg je internationale LinkedIn top voices zoals Bill Gates en Richard Branson of laat jij de filantropen en miljardairs liever links liggen en haal je jouw loopbaaninspiratie bij managementgoeroes zoals Simon Sinek? Ook lokaal hebben we “top voices” van LinkedIn. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en minister Hugo de Jonge zijn bekende namen met een sterke LinkedIn aanwezigheid, maar ook hele gewone Nederlanders zoals verpleegkundige Teun Toebes bereiken met hun boodschap een flinke groep professionals op LinkedIn. Breid je blik uit naar wat er gebeurt buiten je eigen netwerk en volg mensen en organisaties die actief zijn in de vakgebieden die jij interessant vindt. Banken, als je meer wilt weten over de financiële sector. Chipfabrikant ASML als je geïnteresseerd bent in IT en techniek. Kun je praktische tips en informatie gebruiken over solliciteren en werken, dan is LinkedIn Nieuws iets voor jou.

Jouw LinkedIn-profiel aanvullen met gave opdrachten, vaardigheden en opleidingen?

Ook jij kunt dus meer halen uit je LinkedIn-profiel. Wil je vooral jouw werkervaring uitbreiden en lijst met opleidingen aanvullen. Bekijk dan onze traineeship-overzicht met startersfuncties en talentprogramma’s. En volg de LinkedIn-pagina van Talent&Pro voor meer carrière-inspiratie.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01