Wist jij dat je in een werkweek van 40 uur anderhalve dag werkt voor je pensioen? Als je erover nadenkt en een snel rekensommetje maakt is dat niet zo gek. Dit is wat we weten… De pensioengerechtigde leeftijd in Nederland is momenteel 67 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 81 (79 voor mannen, 83 voor vrouwen). En een Nederlander die vandaag begint met werken is ongeveer 42,5 jaar actief op de arbeidsmarkt. Zonder pensioen (en AOW) zou je dus veertien jaar zonder inkomen zitten. Terwijl je tijdens je pensioen juist lekker achterover willen leunen, misschien wel de wereld rond wilt reizen of dat leuke huisje in Spanje eindelijk wilt kopen en bewonen. Het laatste wat je wilt is dat je op je oude dag met geldzorgen zit. Daarom bouw je pensioen op.
Maar… jij bent niet de enige die elke dag werkt voor je pensioen. Dagelijks zetten professionals bij pensioenuitvoerders, pensioenfondsen en pensioenverzekeraars zich in om jouw oude dag financieel veilig te stellen. Bijvoorbeeld als beleidsadviseur. Het traineeship van Sander van Dolder, consultant binnen de business unit Verzekeringen & Pensioenen, bracht hem bij Actor, het bureau voor sectoradvies. Hij vertelt hoe zijn studie Rechten en het traineeship van Talent&Pro zijn carrière als beleidsadviseur Pensioenen lanceerden.
De pensioenbranche schijnt weinig aantrekkingskracht te hebben op jongeren. Waarom koos jij toch voor het traineeship Beleidsadviseur Pensioenen?
Dat is denk ik een klassiek geval van ‘onbekend maakt onbemind’. Ik had het geluk dat ik tijdens mijn studie in aanraking kwam met het pensioenvak. Ik heb een bachelor Fiscaal Recht gedaan en volgde daarna de master Arbeidsrecht. Daar kwam in aanraking met pensioenen. Ik was direct geïntrigeerd. Deels omdat je er zo veel kanten mee op kunt. Het pensioenlandschap is groot en divers. Ik wilde daar na mijn studie zo veel mogelijk over leren en ontdekken. Dan kun je het best kiezen voor een traineeship. Dan krijg je de kans om bij verschillende opdrachtgevers, binnen verschillende afdelingen en met verschillende pensioenvraagstukken aan de slag te gaan. Het mooie is dat je geen moeite hoeft te doen om een nieuwe opdracht te vinden. Daarin ontzorgt Talent&Pro je volledig. Zo ben je altijd verzekerd van afwisseling en ontwikkeling.
”Het pensioenlandschap is groot en divers. Ik wilde daar na mijn studie zo veel mogelijk over leren en ontdekken. Dan kun je het beste kiezen voor een traineeship.”
Wat was je eerste indruk van het traineeship?
Mijn start viel samen met de start van de coronapandemie in Nederland. Een passende opdracht vinden was lastig, omdat opdrachtgevers onzeker waren over wat de pandemie zou betekenen. De inhuur van consultants zoals ik stond dus op een lager pitje. Ik kon gelukkig wel spoedig bij een van onze bancaire opdrachtgevers aan de slag. Het was niet de start die ik voor ogen had, maar ik ging het maar gewoon doen. Het bleek best een pittige eerste opdracht, ook door het thuiswerken. Talent&Pro maakte het iets aangenamer met activiteiten en door ons wanneer het kon en met de nodige voorzorgsmaatregelen uit te nodigen om op kantoor te komen werken.
Daarnaast zat ik tijdens deze opdracht in een klein team met andere consultants van Talent&Pro en was er sprake van een platte bedrijfscultuur bij deze opdrachtgever. Daardoor kon je snel doorgroeien. Ook vanuit Talent&Pro was daar waardering voor. Als je laat zien dat je er echt voor wilt gaan zorgt Talent&Pro ervoor dat je leuke vervolgopdrachten krijgt. Je collega’s zetten dan nóg een stapje extra voor je. Al na vier maanden kon ik daarom op mijn tweede opdracht beginnen. Deze keer was dat bij pensioenuitvoerder APG. Daar kon ik de pensioenwereld beter leren kennen.
”Als je laat zien dat je er echt voor wilt gaan zorgt Talent&Pro ervoor dat je leuke vervolgsopdrachten krijgt. Je collega’s zetten dan nóg een stapje extra voor je.”
Je bent drie jaar geleden gestart met het traineeship Beleidsadviseur Pensioenen. Heeft het je gebracht wat je ervan had verwacht?
Toen ik begon met het traineeship Beleidsadviseur hoopte ik de mogelijkheid te krijgen om me breed te ontwikkelen. Dat is zeker gelukt. Ik heb de opdrachten gedaan die ik wilde doen en kom steeds meer in de buurt van mijn einddoel: senior beleidsadviseur worden. Voor die functie is het hartstikke fijn om ervaring te hebben in de pensioenuitvoering en een goed beeld te hebben van hoe de diverse pensioenregelingen in elkaar zitten. Door die ervaring kon ik nu bijvoorbeeld al snel beginnen met het schrijven van voorleggers. Dat zijn belangrijke voorbereidende documenten voor bestuurs- en commissievergaderingen waarin procedurele en procesmatige aspecten uitgewerkt zijn, zodat deelnemers goed ingelicht kunnen bijdragen aan effectieve besluitvorming.
Een mooi bruggetje, want hoe ziet je huidige opdracht er precies uit?
Ik zit nu dus bij Actor, een organisatie die fondsen, besturen en partijen ondersteunt die met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Of zoals we bij Actor zo mooi zeggen: we ondersteunen en adviseren paritair bestuurde fondsen en besturen van sectorale cao partijen. Daar zit ik inmiddels vier maanden. Mijn takenpakket is tweeledig. Enerzijds treed ik op als secretaris. Dus ik zorg ervoor dat belangrijke bestuursvergaderingen soepel verlopen. Ik notuleer, zet agenda’s klaar, zorg dat actielijsten bijgewerkt zijn en zorg ervoor dat de acties uitgevoerd worden.
Daarnaast schrijf ik bijvoorbeeld de voorleggers. Die lopen aardig uiteen. Er zijn algemene rapportages die ik samenvat voor de verschillende commissie- en bestuursvergaderingen. Andere keren zet ik belangrijke wetgeving uiteen die relevant is voor de betreffende commissie. Dat helpt de leden bij het voeren van de discussie en het adviseren. Op het vlak van pensioenwetgeving is het momenteel erg druk. Vanwege de Wet Toekomst Pensioenen verwachten we veel veranderingen, maar er is weinig tijd. Aan mij en andere junior beleidsadviseur de mooie uitdaging om die veranderingen in goede banen te leiden in goed overleg met de bestuursleden.
”Vanwege de Wet Toekomst Pensioenen verwachten we veel veranderingen, maar er is weinig tijd. Aan mij en andere junior beleidsadviseurs de mooie uitdaging om die veranderingen in goede banen te leiden in goed overleg met de bestuursleden.”
Klinkt als een flinke verantwoordelijkheid. Welke eigenschap of kwaliteit gaat je daarbij helpen?
Met een stukje assertiviteit kom je heel ver. Ik ben er trots op dat ik die eigenschap goed heb ontwikkeld de afgelopen jaren bij Talent&Pro. Vroeger was mijn werkhouding vaak te reactief. Mede dankzij trainingen bij Talent&Pro heb ik geleerd mijn stem meer te laten horen en op de voorgrond te treden. Zo kun je natuurlijk ook veel meer betekenen voor je opdrachtgever.
Het stukje assertiviteit heb ik ook nog om mijn overkoepelende plan succesvol door te zetten. Ik wil graag steeds meer ervaring opdoen op beleidsvlak binnen de pensioenbranche en uiteindelijk senior beleidsadviseur worden.
Zit je al te denken aan een vervolgopdracht?
Op dit moment ligt mijn volledige aandacht bij Actor. Als het aan mij ligt blijft dat zo totdat de transitie afgerond is en de huidige regelingen overgezet zijn naar het nieuwe pensioenstelsel. Helaas is de Wet Toekomst Pensioenen die dit moet gaan regelen al meerdere keren uitgesteld, waardoor pensioenfondsen nu van 1 januari 2024 tot 1 januari 2027 de tijd hebben om de nieuwe wet uit te voeren. Ik zou het heel gaaf vinden als ik aan dat proces vanuit beleidsperspectief mag bijdragen.