Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Quick question! Waar denk jij aan als je hoort ‘financiële dienstverlening’? Mannen in zwarte pakken van middelbare tot zeer middelbare leeftijd? Misschien werken achter een glazen wand op een geldwisselkantoor en biljetten van vijf euro omzetten in 4 munten van 1 euro en twee muntjes van vijftig cent? Of misschien denk je aan het UWV, dat geld overmaakt naar mensen die tijdelijk zonder inkomen zitten? Als dit klopt heb jij een totaal verkeerd beeld van de financiële dienstverlening. No worries. In deze blog leggen we je uit wat de financiële dienstverlening wél is. En waarom werken in de financiële dienstverlening, naast zwemmen met dolfijnen en een miljoen volgers op Instagram hebben, een van jouw #goals zou moeten zijn.
Letterlijk genomen is de financiële dienstverlening het leveren van diensten die betrekking hebben op financiële producten door bedrijven en instellingen die daartoe bevoegd zijn. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn daar mooie voorbeelden van. Jouw oma die jou een tientje toestopt voor je vijfentwintigste verjaardag is dus geen financiële dienstverlening. Bovendien staat zij, zoals bij genoemde financiële instellingen wel het geval is, niet onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze instellingen moeten zich namelijk houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het leveren van financiële diensten is een serieuze kwestie. De Wft moet ervoor zorgen dat deze zaken vrij blijven van illegale praktijken. En dat burgers en consumenten verzekerd zijn van goed en deskundig advies. Naast de klant profiteert de hele samenleving ervan als organisaties en professionals binnen de financiële sector deskundig zijn en integer handelen. Of het nu gaat om het zorgvuldig verstrekken van hypotheken, klantonderzoek in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme of correct berekenen van uitkeringen bij schades. De branche staat of valt bij goed risicomanagement (van de dienstverlener) en vertrouwen (van de consument).
Nu we hebben vastgesteld wat de financiële dienstverlening inhoudt kunnen we dieper ingaan op de vraag waarom je in de financiële dienstverlening zou moeten willen werken. Argument nummer 1: de financiële branche is enorm veelzijdig. Je komt er tot je recht als je goed met mensen bent. Je kunt er je ei kwijt als je goed met cijfertjes bent en je zit er in sommige functies helemaal op je plek als je voldoening krijgt van harde resultaten. Wellicht wat cliché, maar in dit geval volledig waar: binnen de financiële sector is er voor elk wat wils. Kijk alleen al naar de professionals die actief zijn binnen deze bedrijfstak…
Een hele specifieke functie binnen financiële vak is die van actuaris, ook wel bekend als verzekeringswiskundige. Supergaaf, als je houdt van complexe berekeningen, statistiek en het ontwikkelen van modellen. Ben jij meer van het klantcontact? Dan kun je aan de slag als hypotheekspecialist. Ook handig als jij zelf al vier jaar op zoek bent naar een woning in de gemeente Nederland en maar niet snapt hoe dat nou zit met die prijzen, leningen en kosten koper. Ben jij een echte ramptoerist, dan kun je zo aan de slag als schadespecialist. Wil jij je de omaatjes van deze wereld terugbetalen voor talloze cadeau gegeven tientjes? Dan kun jij aan de slag als pensioenspecialist. Op een willekeurige dag zou het zomaar kunnen zijn dat je iemand mag verblijden met het nieuws dat de polis die zij in een oude schoenendoos vond wel €250.000 waard is. Help jij al die banken, verzekeraars en pensioenorganisaties graag bij de digitale transformatie? Ook IT’ers zijn zeer gewild bij onze opdrachtgevers in deze branche. Met ons label House of Bèta bieden wij die en scholen we zelfs starters om tot data of IT-specialist.
Enorm populair is ons traineeship CDD Analist. Een mooi startpunt voor een carrière als compliance officer of senior speurneus bij een grote bank. Heb je een fascinatie voor georganiseerde misdaad, witwassen, financiële fraude en vind je het gaaf om klantdossiers in te duiken? Als CDD-specialist probeer je te ontdekken of klanten stiekem geld wegsluizen naar de Kaaimaneilanden en of de centjes op een bankrekening een dubieuze herkomst hebben. Vet gaaf. Een soort van James Bond ben je dan, zonder de kans om neergeschoten te worden. Of in bed te belanden met een Bond-girl. Dat is dan wel weer jammer.
Het kan natuurlijk zijn dat die baan in de financiële dienstverlening nét anders is dan hoe het klonk in de vacature. Dat is het fijne aan de Crazy Careers van Talent&Pro. Projecten zijn in principe op tijdelijke basis. Je zit dus niet lang vast aan een opdracht. Wil je wel langer bij een opdrachtgever werken? Omdat jij next-level awesome blijkt te zijn in wat je doet bij de klant? Of omdat de receptioniste bij de Volksbank waar jij als KYC (Know Your Customer)-analist bent gestart wel héél veel weg heeft van Halle Berry? Dan zorgen we ervoor dat jij daar nog iets langer kan genieten van de shaken not stirred Martini’s op de vrijdagmiddagborrel.
Wat je aan salaris krijgt hangt helemaal af van je eigen ambities. Talent&Pro zorgt ervoor dat je vanuit het comfort van een vast dienstverband in ieder geval de nodige werkervaring op kunt doen binnen de financiële dienstverlening. Ook krijg je alle kans om door te groeien. Binnen Talent&Pro, bij onze opdrachtgevers of elders binnen ons moederbedrijf Redmore. Via onze Academy haal jij je Wft’s en ontwikkel jij inhoudelijke of (project)managementvaardigheden.
En de voordelen van werken in de financiële dienstverlening combineren met de voordelen van detachering? Bekijk dan snel onze traineeships en vacatures!
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.