Teamcaptain Roparun

Teamcaptain Roparun Ronald Bakker: ‘Unieke ervaring met grote emotionele waarde’

Khalid Toufik
5 mei 2022
 | Leestijd:

Talent&Pro doet al sinds 2015 mee aan de Roparun. Elk jaar waagt een team T&P’ers, onder de naam Roparun Team 232, zich aan de zware estafetteloop om geld in te zamelen voor slachtoffers van kanker. Het opgehaalde sponsorbedrag gaat naar stichting Roparun, die het geld gebruikt voor projecten op het gebied van palliatieve zorg. Sommige T&P’ers willen met name een sportieve prestatie neerzetten, voor anderen heeft de Roparun vooral een emotionele waarde. Maar de Roparun, die loop je niet zomaar even. De voorbereiding en logistieke operatie rondom de estafetteloop van ruim 500 kilometer vragen flink wat motivatie, organisatie en leiderschap. Als teamcaptain weet Ronald Bakker daar alles van.

Hardlopen op de Parijse boulevard

Ronald’s deelname heeft elk jaar meer lading gekregen blijkt, terwijl hij in hoog tempo met het hem zo kenmerkende enthousiasme vertelt. “In 2014 was ik net in dienst, toen ik dat eerste uitnodigingsmailtje voor de Roparun kreeg van Katja (Catshoek, red.) Ik kende T&P nog niet heel goed, maar ik was net weer gaan hardlopen en had toch wel een beeld van een hardloopwedstrijd van Parijs naar Rotterdam. Ik zag mezelf al helemaal rennen over de Parijse boulevards.” Katja kende de Roparun goed en hielp Ronald snel uit die droom. De boulevards lagen helaas niet op de route. Maar het zaadje was wel geplant.

Ronald (links) met een deel van het team

In ieder geval bij Ronald, want die eerste keer liep het nog niet storm met de aanmeldingen. “We zijn steeds meer mensen gaan verzamelen, hadden veel overleg en ik wist eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal wat het allemaal betekende. De ervaren atletiektrainer Marcel Uppelschoten, die nu acht jaar later nog steeds de hardlooptrainingen verzorgt, werd ingeschakeld. “Om extra goed voorbereid te zijn liep ik de halve marathon van Utrecht.” Ronald was topfit toen het noodlot toesloeg. Gepakt door het Roparun-virus maakte een gebroken middenvoetsbeentje een voorlopig einde aan zijn sportieve ambities. “Ik had echt het gevoel dat ik het team had laten zitten. Gelukkig kon ik toch helpen in het flexteam.”

“Ik had echt het gevoel dat ik het team had laten zitten.”

Van gebroken middenvoetsbeentje naar rol als teamcaptain

De herkansing volgde in het jaar daarop. Het was een geluk bij een ongeluk, want het team had veel geleerd van dat eerste jaar. “We wisten veel beter wat we moesten doen en waar we op moesten letten. Zo hebben we elk jaar zaken verbeterd in de organisatie en voorbereiding.” Ronald miste sindsdien geen editie meer. Toen teamcaptain Katja in 2019 vanwege zwangerschapsverlof verstek moest laten gaan werd collega Stijn teamcaptain, ondersteund door lopers Arnando en Ronald. Toen in 2021 de Roparun hervat werd mocht ik officieel aantreden als teamcaptain van Roparun Team 232.”

Roparun en corona: ook in 2022 aangepaste route

Na een door corona geannuleerde editie in 2020 ging de Roparun in 2021 dus wel door, hetzij in aangepaste vorm. En ook de 2022 editie kent een afwijkende route. Ronald blikt alvast vooruit: “Startpunt dit jaar is vliegveld Twente. De keuze voor “Route Zuid” brengt ons langs Winterswijk, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Tilburg en Breda via het uiterst zuidwestelijke puntje van Brabant over de Haringvlietbrug naar de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Uiteraard hopen we dat langs de route en bij de finish weer veel collega’s staan om ons aan te moedigen.”

Shout-out naar het flexteam: “zij verdienen een plekje bovenaan de wachtlijst”

Om de finish te halen zijn de hardlopers en fietsers elk jaar afhankelijk van het flexteam. Ronald vertelt: “Het flexteam is onmisbaar voor het realiseren van die teamprestatie. De campers, de busjes, de bagage, het eten; het moet allemaal maar geregeld worden en op de juist plek klaarstaan. De campers mogen bijvoorbeeld niet in het centrum staan en de fietsen moeten continu verplaatst worden van wisselpunt naar wisselpunt.” Hard werken dus, ook voor het flexteam. Je moet het kunnen en willen. Bovendien biedt het flexteam een interessante pool van mogelijke deelnemers voor volgend jaar. “Voor de Roparun zoeken we door en door gemotiveerde mensen. Dit jaar was het team al snel vol, maar de mensen in het flexteam verdienen een plekje bovenaan de wachtlijst voor het volgende jaar.”

Twee teams en een verplaatsbaar kamp: de logistieke uitdaging

Terwijl Ronald vertelt over de teamindeling wordt duidelijk waarom de juiste motivatie zo belangrijk is voor deelname. “De Roparun is een estafetteloop, dus je doet het echt samen. Het team is daarom opgedeeld in twee groepen, team A en team B. Elk team heeft een busje, een chauffeur en een navigator, vier lopers en twee fietsers. Elke loper wordt tijdens zijn loop van ongeveer 1,5 kilometer vergezeld door twee fietsers. De voorste wijst de weg, de achterste zorgt voor veiligheid en bescherming van de loper. Na anderhalve kilometer lossen de lopers elkaar af en brengt het busje de lopers naar het volgende wisselpunt. Het complete team wordt afgelost na 50 kilometer. Dat betekent dus ook dat je een verplaatsbaar kamp nodig hebt, bestaande uit campers, eten, parkeerlocaties, stoeltjes, thee enzovoort. Verder heb je twee fysio’s nodig voor eventuele blessures. En zo wisselen de twee teams elkaar af tot de finish. Dat is een flinke logistieke uitdaging, waar je steeds beter in wordt. Daarom is het ook elk jaar weer goed dat er een harde kern overblijft die de kennis kan overdragen aan de volgende generatie Roparunners.”

De finish: ontlading en emotie

Hoogtepunt van de Roparun is voor Ronald de teamprestatie.  De laatste kilometer doen we samen, als compleet team. Tot en met de Coolsingel. Daarbij word je door de voorzitter van Stichting Roparun en het publiek naar de finish geschreeuwd. Wat mooi is, is dat er ook elk jaar weer collega’s en fans aanwezig zijn. Voor iedereen is die finish een enorm ontladingsmoment. Zelf verloor ik mijn moeder na de vorige editie aan deze verschrikkelijke ziekte, maar er zijn meer teamleden voor wie de Roparun persoonlijke betekenis heeft. Onderweg hebben we als team één doel: die finish halen. Maar daarna is het vaak een en al emotie.”

Onderweg hebben we als team één doel: die finish halen. Maar daarna is het voor vaak een en al emotie.”

Ronald senior, eveneens een Roparun-begrip binnen Talent&Pro

De inmiddels ervaren teamcaptain is hard op weg hét gezicht van de Roparun te worden bij Talent&Pro. Samen met zijn 81-jarige vader. “Elk jaar word ik door hem thuisgebracht na de Roparun. Hij vindt het prachtig dat ik meedoe. Ook voor mijn vader heeft de Roparun een emotionele lading natuurlijk. Hij heeft twee jaar lang voor mijn moeder gezorgd toen ze ziek werd en is vijf jaar geleden zelf betrokken geraakt bij de Roparun. Een van onze fysio’s kon vanwege een cursus niet met het team afreizen naar Parijs. Hij bood aan om haar persoonlijk naar Parijs te rijden. Hij heeft toen overnacht met het team, hielp in het kamp en was aanwezig bij de start. Sindsdien hoopt hij elk jaar dat onze fysio een cursus heeft op de dag van vertrek.”

“Ook voor mijn vader heeft de Roparun een emotionele lading natuurlijk. Hij heeft twee jaar lang voor mijn moeder gezorgd toen ze ziek werd.”

Het team opjagen, “met een grap en een grol”

De deelname aan de Roparun is een flinke verantwoordelijkheid en vraagt om een stevige (tijds)investering. Als captain moet je er volgens Ronald voor zorgen dat de juiste energie continu aanwezig is. “Het begin is het moeilijkst, omdat de Roparun dan ver weg is. Toch is het belangrijk dat je als teamlid betrokken bent en blijft. Als captain probeer ik dingen voor elkaar te krijgen. Op een leuke manier achter iedereen aan jagen, met een grap en een grol. Want iedereen is druk. We doen het allemaal naast ons werk. Maar je moet er als loper wel voor zorgen dat je minimaal iedere donderdag traint. Bij goed én slecht weer. Want als je uitvalt is dat een belasting op de rest. Ik verwacht ook van iedereen dat ze een bijdrage leveren aan de sponsoracties. Vrijdag 20 mei is de Roparun Benefietavond bij Talent&Pro, maar we doen dit jaar ook weer de wijnverkoop, de oliebollenactie, de emballage-actie bij onze lokale supermarkten enzovoort.”

De teamcaptain is niet alleen bezig met het hoog houden van de moraal. Ook organisatorisch brengt de rol verantwoordelijkheden met zich mee. “De Roparun is een flinke operatie. De chauffeurs moeten de navigatie op orde hebben en het kamp moet logistiek goed voorbereid zijn.” Een uitdaging op zich, want als captain doe je zelf ook mee. “Dit jaar ben ik weer loper. Terwijl ik in het voortraject teamcaptain ben, nemen Laila en het kampteam tijdens de Roparun deze rol op zich. Gelukkig verloopt de communicatie tegenwoordig een stuk makkelijker. Locaties, updates vanuit het kamp, het kan allemaal telefonisch. En vanuit de organisatie van de Roparun komen berichten, bijvoorbeeld over routewijzigingen, binnen via een algemeen nummer.”

Oefenweekend Roparun

In het weekend van 22 en 23 april vond de Roparun oefenweekend plaats. Afgetrapt met een algemeen teamoverleg en overleg tussen de verschillende subgroepen. Het is inmiddels een traditie met vaste rituelen, volgens Ronald. “Vrijdagavond koken en eten we als team een driegangendiner. Daarna doen we een drankje en slapen we op kantoor. Gewoon in de kantoortuin, op een slaapmatje. Zaterdagochtend lopen beide teams een oefenetappe van 50 kilometer, inclusief de wissels. Puur om te ervaren hoe het is. Want logistiek zit het inmiddels goed in elkaar. Ook deze editie was weer zeer geslaagd.

Teambuilding dankzij Talent&Pro

Momenten zoals het oefenweekend zijn heel belangrijk voor de teambuilding, want, vertelt Ronald: “Wij zijn collega’s van elkaar. We wonen overal en nergens in Nederland, en moeten de Roparun dan maar even samen zien uit te lopen. Vergelijk dat met een vriendenteam van een voetbalclub, die elkaar door en door kennen. Daarom is zo’n oefenweekend superbelangrijk en is het fijn dat Talent&Pro dit faciliteert. Zonder de steun van T&P zouden we dit niet kunnen doen. Dat geldt ook voor de benefietavond, waarvoor Talent&Pro alle faciliteiten beschikbaar stelt.”

Shout-out naar de sponsors

Naast Talent&Pro zijn er nog een hoop andere mensen en clubs die Roparun Team 232 steunen. “De familie van een collega heeft een verhuurbedrijf dat korting biedt op de huur van de campers. De vader van een andere deelnemer sponsort het team. En onze kanjers van De Loods, dat de wekelijkse bootcamp voor Talent&Pro verzorgt, ondersteunen het team ook elk jaar. Maar de grootste sponsor is natuurlijk Talent&Pro.

Sponsoren RoParun Team 232

Dankbaar, maar – zeker voor het goede doel – nooit tevreden, sluit Ronald af met een oproep. “Ik hoop ook dit jaar op een mooi evenement, waarin we tot de grens gepusht worden en een mooie teamprestatie kunnen leveren. Ik ben superblij met het team. Het zou gaaf zijn als iedereen ons steunt en sponsort, want wij en stichting Roparun hebben het nodig. Met een bijdrage op onze Roparun-pagina of door aanwezig te zijn op de Roparun benefietavond. En mocht je bij T&P werken of komen werken en heel nieuwsgierig geworden zijn, neemt contact met me op. Dan zien we jou volgend jaar wellicht aan de start. Ik kan het je alleen maar van harte aanraden, want het is echt een ervaring voor het leven.”

Roparun 2022 tijdens pinksterweekend

De RoParun vindt dit jaar plaats in het pinksterweekend van 4 tot 6 juni. Volg Roparun Team 232 via Instagram of Facebook of de website van Stichting Roparun.

Roparun 2022 - Talent&Pro
Foto Roparun Team 232: Tobias Weier, Erik Chen, Peter Peereboom, Glenn Baaijens, Mathilde de Oude, Stef Tielbeke, Laila Bijk, Menno Rietveld, Ronald Bakker, Helen van der Weij, Katja Catshoek, Fleur Riko, Hans Borsboom, Roche Canillas, Maaike Wiggers, Valérie van den Bemt, Jur van Diepen, Claudine Piek, Leroy Chaigneau, Veerle Logghe en Sarah van Werkhoven. (niet op de foto: Robin Labrujère en Amy Kaboord)

 

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01