Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Als student had T&P’er Marle het gevoel altijd nét iets meer geld uit te geven dan dat er binnenkwam. Na het ontvangen van studiefinanciering en salaris, zette ze (heel ambitieus) een groot gedeelte daarvan opzij. Voor een auto, voor een verre backpackreis, of gewoon voor ‘later’. Toch slurpte ze die spaarrekening langzaam maar zeker – binnen een maand – weer leeg. Ze wist wel waar het aan lag. Nieuwe kleding, uitgaan of verse koffie van de Starbucks waren vaak de boosdoener. Maar minderen op die uitgaven, dat leek een haast onmogelijke opgave. Zo bleef die hele verre reis wel héél ver weg. Voor studenten is het een herkenbaar verhaal. Daarom vroegen we een aantal collega’s om handige tips waarmee jij wél je spaardoelen behaalt. Mede mogelijk gemaakt door een aantal jaren werkervaring in de financiële dienstverlening en een dosis vallen-en-opstaan… Na deze tips voor inzicht krijgen in je eigen financiën, onze tips over pinsparen, automatisch sparen en andere handige hulpmiddelen van jouw bank gaan we dieper in op sparen door middel van beleggen. Maar eerst…
Beleggen houdt in dat je geld voor lange of korte tijd investeert. Met als doel om hier in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Oftewel: je koopt iets met de verwachting dat het in de toekomst meer waard is. Het zal je niet ontgaan zijn dat de rente die je ontvangt voor je spaargeld momenteel historisch laag is. Je spaargeld levert dus niet meer zoveel op. Om toch meer rendement over je geld te krijgen zijn er alternatieven, zoals beleggen.
Bij beleggen denken veel mensen namelijk aan het concept van gokken. Je zet wat geld in, en de kans dat het je winst oplevert is stiekem toch wel een stuk kleiner dan de kans dat je je geld volledig kwijt bent. Dat is een van de grootste misvattingen over beleggen. Hoewel het natuurlijk altijd wel risico’s met zich meebrengt, hoeven deze niet groot te zijn. Sterker nog, als dat zo was zouden weinig mensen en bedrijven het doen. Beleggen kan namelijk op allerlei verschillende manieren, met verschillende risico-niveau’s. Zo kun je onder andere beleggen in aandelen, via obligaties en in beleggingsfondsen. Meer informatie over deze en meer risicovolle beleggingen als alternatieve beleggingen, beleggingsobjecten en derivaten lees je op de website van de Autoriteit Financiële Markten.
Een beetje kennis over beleggen is natuurlijk nooit verkeerd. Elke handeling, vooral als het gaat om een financiële activiteit, gaat je een stuk beter af met wat ervaring en theoretische kennis van zaken. Als je die hebt kun je zelf actief zijn op ‘de markt’, waarbij je zelf je beleggingsproducten aan- en verkoopt. Heb je die kennis niet maar wil je wel graag starten met beleggen? Dan kun je twee dingen doen. Je verdiept je zelf in de materie door cursussen te doen. Je leert dan hoe je begint, welke manieren er zijn en welke fouten je vooral niet moet maken als beginnend belegger. Of je maakt gebruik van de mogelijkheid om je geld te laten beleggen door je bank. Informeer hiervoor bij jouw bank wat de mogelijkheden zijn.
Want wat jouw bank voor je kan betekenen, dat verschilt per bank. Vaak belegt de bank jouw geld in één of meerdere beleggingsfondsen. Dat zijn een soort mandjes waarin allerlei verschillende beleggingsproducten zitten. Je hoeft je zelf niet bezig te houden met wat er allemaal in zo’n mandje zit: dat doen experts voor je. Wat jij wél bepaalt is hoeveel geld je wilt en kunt beleggen, wat jouw beleggingsdoel is en hoeveel risico jij kunt en wilt lopen. Dat laatste doe je door een risicoprofiel te kiezen. Er zijn 6 risicoprofielen. Vanzelfsprekend loop je bij een hoger risicoprofiel ook grotere risico’s. Dat wil zeggen: de waarde van jouw geld kan sneller stijgen, maar je kunt ook meer geld verliezen. Bij een laag risicoprofiel zijn de risico’s kleiner. De waarde zal minder snel stijgen; en in slechtere tijden minder snel dalen.
Wil je weten of starten met beleggen iets voor jou is? De consumentenbond informeert jou met het stappenplan voor beginnende beleggers hoe je dit het best kunt aanpakken.
Deze blog is geschreven door Marle Haarhuis en Ernst de Jager. Marle heeft diverse bancaire rollen gehad bij onze opdrachtgevers, waaronder die van kredietacceptant Startersleningen bij SVn en Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO. Ernst heeft in vier jaar Talent&Pro eveneens gedetacheerd opdrachten uitgevoerd bij SVn en ABN AMRO, waaronder als klachtbehandelaar Hypotheken en Levensverzekeringen. Wil jij zelf ook aan de slag in de financiële dienstverlening? Bekijk dan onze traineeships!
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.