Talent&Pro door de ogen van ondernemers – Cint Kortman

mathijs.jongsma
14 januari 2025
 | Leestijd:

Cint Kortmann | Algemeen directeur 1999 – 2010 | Waarom is het voor ondernemers belangrijk om de blik naar buiten
te richten?

Cint is de socioloog in ‘de socioloog en psycholoog die Talent&Pro oprichtten’. Cint stond in 1999 aan de wieg van Talent&Pro. Hij haalde de ‘psycholoog’ Maarten Timmerman erbij om het bedrijf te helpen leiden, stond bekend om zijn sterke internationale oriëntatie en was directeur van Talent&Pro tot 2010. Inmiddels is hij CEO van Quant Base. Dat bedrijf ontwikkelt software om data te verzamelen en te visualiseren voor communicatie en analyse. Als Aziëkenner en ondernemer met sterke interesse in externe ontwikkelingen is hij waakzaam voor een te sterke afhankelijkheid van buitenlandse technologie. Het maakt hem ook voorstander van samenwerken, maatschappelijk verantwoord ondernemen en durven innoveren.

Weten waar vraag naar is

Voor ondernemers is het essentieel om te weten wat er buiten je eigen organisatie gebeurt. De oprichting van Talent&Pro is daar een mooi voorbeeld van. Er was eind jaren negentig sprake van een hele slechte arbeidsmarkt voor jonge mensen, met name voor mensen van kleur en vrouwen. Met werkloosheidspercentages van dertig procent. Dat was een kant van de zaak. Aan de andere kant waren er veel uitdagingen binnen de financiële dienstverlening, waaronder de introductie van een hoop nieuwe wetgeving voor de sector. Goed letten op je omgeving is belangrijk voordat je gaat ondernemen, maar vooral ook na de oprichting moesten we de arbeidsmarkt en algemene trends op bank- en verzekeringsgebied goed blijven volgen om te slagen.

Voor de troepen uit lopen

Kijk je naar de onderneming die ik twaalf jaar geleden heb opgestart, Quant Base, dan zie je dat er ook risico’s verbonden zijn aan inspelen op externe ontwikkelingen. Data werd twaalf jaar geleden als ‘grondstof’ steeds belangrijker. Die data inzichtelijk maken, daar lopen we nog steeds op voorop als bedrijf. Maar je moet wel oppassen dat je als onderneming weer niet te ver vooroploopt. Dan loop je weer voor de troepen uit en bestaat de kans dat je niet begrepen wordt.

Gebrek aan ondernemerschap creëert afhankelijkheid

Voor de troepen uitlopen, daar hoeven we over het algemeen niet bang voor te zijn in Nederland en Europa. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de ontwikkeling van software, dan zie je dat we veel te afhankelijk zijn van de Amerikanen, met alle risico’s van dien. Tachtig procent van onze software is van Amerikaanse makelij. Ook de AIVD en het Clingendael Instituut hebben gewaarschuwd voor de risico’s daarvan. In Nederland maken we wat toepassingen en implementeren we software, maar behalve AFAS hebben we weinig innovatieve software-ondernemingen. In die afhankelijkheid schuilt het gevaar.

China, Amerika… Europa

Er is laatst een groot Australisch rapport uitgekomen over de kritische technologieën, wie daarin leidend zijn en wat de risico’s zijn van een monopolie op dat vlak. Uit dat onderzoek
blijkt dat China bij zeventig procent van die technologieën vooroploopt. Daarna volgt de VS. Europa is nergens te bekennen. Maar ook Nederland blijkt wederom vooral een handelsland, geen ondernemersland. We zijn goede managers, maar we durven weinig risico’s te nemen. Dat is één van de redenen dat we niet vooroplopen in die kritische technologieën.

“Goed letten op je omgeving is belangrijk voordat je gaat ondernemen.”

 

Weten wat er speelt

Willen weten wat er speelt is de reden dat ik tijdens de opstartfase van Talent&Pro in de landelijke onderwijscommissie heb gezeten voor de opleiding Management, Economie & Recht. Veel van onze eerste medewerkers kwamen van die opleiding af. Maar we gingen ook naar verzekeringscongressen en naar bankcongressen. Onlangs nog was ik bij een jaarlijkse bijeenkomst van de Veer Stichting. Het publiek daar bestaat voor de helft uit studenten en voor de helft uit ‘vormgevers’, ofwel mensen uit het bedrijfsleven. Daar hoor je goed wat studenten beweegt. Voor de instroom en positionering van Talent&Pro zijn dat interessante evenementen om te bezoeken.

Iets toevoegen aan de samenleving

Kortom, je moet meedraaien in de maatschappij als ondernemer. Al is het alleen maar omdat ondernemen niet alleen draait om geld verdienen. Je moet ook iets toevoegen aan de samenleving. Je hoeft daarbij niet meteen te handelen naar dingen die je ziet, maar je ‘troepen’ zijn dan wel in gereedheid. Bovendien is het veel leuker om ook te kijken naar de wereld om je heen, in plaats van je alleen te fixeren op wat er binnen je bedrijf gebeurt. Ik zeg altijd: als je niet uitkijkt heb je een baantje, in plaats van werk.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01