Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Als student had Marle het gevoel altijd nét iets meer geld uit te geven dan dat er binnenkwam. Na het ontvangen van studiefinanciering en salaris, zette ze (heel ambitieus) een groot gedeelte opzij naar haar spaarrekening. Voor een auto, voor een verre backpackreis, of gewoon voor ‘later’. Toch slurpte ze die spaarrekening langzaam maar zeker – binnen een maand – weer leeg. Ze wist wel waar het aan lag. Uitgaven voor kleding, uitgaan of verse koffie van de Starbucks waren vaak de boosdoener. Maar minderen op die uitgaven, dat leek een haast onmogelijke opgave. Zo bleef die verre reis wel héél ver weg. Voor studenten is het een herkenbaar verhaal. Daarom vroegen we een aantal collega’s om handige tips waarmee jij wél je spaardoelen behaalt. Mede mogelijk gemaakt door een aantal jaren werkervaring in de financiële dienstverlening en een dosis vallen-en-opstaan… Vandaag de eerste over inzicht krijgen in je eigen financiën!
Allereerst is het belangrijk om voor jezelf een spaardoel helder te krijgen. Waar wil je voor sparen? Hoeveel geld heb je nodig? Wanneer wil je dit bedrag gespaard hebben? Vervolgens begin je met inzage ontwikkelen in al je inkomsten en uitgaven. Oftewel: wat komt er binnen per maand en hoeveel geef je uit? De inkomsten zijn – helemaal voor studenten – meestal vrij overzichtelijk. De DUO-inkomsten, het bijbaantje, eventueel een ouderlijke bijdrage en de zorg- en huurtoeslag. De uitgaven zijn wat lastiger. Splits ze daarom uit in vaste uitgaven (huur, verzekeringen, abonnementen) en variabele uitgaven (boodschappen, kleding, uitgaan). Daarna is de spaarbalans opmaken vrij eenvoudig. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, zou maandelijks opzij gezet kunnen worden. Verwacht je een tekort aan het einde van de maand? Dan moet je ervoor zorgen dat er meer geld binnenkomt, minder geld uitgaat of je spaardoel bijstellen.
Deze studententool helpt je bij het maken van een overzichtelijke en volledige begroting. Daarnaast helpen onderstaande (gratis) apps je om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie:
In de volgende blog in de spaartips voor studenten-reeks delen we handige hulpmiddelen die je bank biedt om te kunnen sparen!
Deze blog is geschreven door Marle Haarhuis en Ernst de Jager. Marle heeft diverse bancaire rollen gehad bij onze opdrachtgevers, waaronder die van kredietacceptant Startersleningen bij SVn en Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO. Ernst heeft in vier jaar Talent&Pro eveneens gedetacheerd opdrachten uitgevoerd bij SVn en ABN AMRO, waaronder als klachtbehandelaar Hypotheken en Levensverzekeringen.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.