Ook in 2022 blijft LinkedIn groeien. Het is bewijs dat het zakelijke netwerk nog altijd mateloos populair is. Professionals en werkgevers blijven het medium gebruiken om zich te profileren. Recruiters blijven het platform gebruiken om je te stalken. Een LinkedInprofiel lijkt daarom bij het voorbereiden van je sollicitatie en de zoektocht naar je nieuwe baan nog altijd een eerste vereiste. Bovendien zal die nieuwsgierige recruiter die meer over je wil weten beginnen met je LinkedInprofiel. Heb je er geen of is jouw profiel incompleet, dan sta je meteen 1-0 achter. Nergens voor nodig. Bovendien werk je met een LinkedInprofiel snel en makkelijk je kennis, afgeronde cursussen en ervaring bij. Zie het als een database die je makkelijk zelf snel kunt updaten. In de voorbereiding op je sollicitatie maar ook als je niet op zoek bent is het een handig platform. Daarom beginnen we onze reeks met sollicitatietips vandaag bij het LinkedIn-profiel. Hier 6 zaken waar je aan moet denken bij het aanmaken of verbeteren van jouw LinkedInprofiel.
Maak je profiel compleet: LinkedIn vs Tinder
Je stuurt bij je sollicitatie ook geen half cv mee. Sterker nog, het LinkedIn-profiel is dé plek waar je jouw cv kunt aanvullen met zaken die je voor een specifieke vacature achterwege laat. Je kunt ernaar verwijzen in je cv, je informeert er jouw relaties realtime mee over relevante professionele ontwikkelingen en zorgt er dus voor dat jouw netwerk at all times op de hoogte is van jouw professionele status. Maar, elk stukje zakelijke informatie dat ontbreekt op jouw LinkedIn-pagina zal opgevat worden als precies dat: een gebrek. Zorg dus ook altijd voor een compleet profiel. Inclusief zakelijke foto, alle opleidingen die je hebt gedaan en alle werkervaring die je bezit. Een Tinder-account is immers ook weinig waard zonder een goede foto en opsomming van wat jij te bieden hebt. Onze collega Menno (foto) heeft dat goed begrepen. Met deze foto zou hij op beide platformen goed scoren verwachten we. Al adviseren we hem én jou om op Tinder je opgedane ervaring in de liefde vooral achterwege te laten…
Schrijf een samenvatting: hoe speciaal ben jij dan?
Met een profielfoto, je werkervaring en je afgeronde opleidingen ben je er nog niet. Je wilt ook dat je LinkedInpagina persoonlijk voelt en leest. Wie ben je, wat zijn je wensen en ambities en hoe zorg je voor die magische gunfactor als een willekeurige recruiter op jouw pagina belandt? De samenvatting is dé plek waar je kunt laten zien wat je binnen de andere pagina-onderdelen niet kunt tonen. Niet alle ervaring, kennis en eigenschappen kun je tenslotte terug laten komen in je opleidingen of bijbanen. Heb je een uitstekend gevoel voor humor, ben je een wereldverbeteraar in hart en nieren of wil jij dolgraag over tien jaar minister-president van Nederland worden? In de samenvatting kun je het allemaal kwijt.
Personaliseer de URL: deze naam is nog beschikbaar
Sommige van onze tips zijn wat praktischer van aard. Wist je bijvoorbeeld dat je jouw LinkedIn-url kunt aanpassen? De meeste mensen zetten een linkje naar hun LinkedInpagina op hun cv. Wel zo fijn en makkelijk voor de Recruiter. En nog een reden om jouw LinkedInprofiel volledig te maken. Maar in plaats van een url te knippen en plakken die er zo uit ziet: https://www.linkedin.com/in/hieronymus-bakker-ehkfjhfkj_hkfjhf-dhf_!@$&^#, raden we je aan om die wat op te poetsen. Dit ziet er een stuk netter uit: https://www.linkedin.com/in/jeroen-bakker. Die is bezet overigens. https://www.linkedin.com/in/prinses-consuela-banana-hammock nog niet. Gebruiken op eigen risico!
Highlight je vaardigheden met een papiertje, onderschrijving of leuker nog: een quiz!
Onder je opleidingen vind je verschillende mogelijkheden om je vaardigheden uit te lichten. Dat doe je door licenties en certificaten toe te voegen en vaardigheden te selecteren. Een training Zakelijk Tekenen gevolgd bij De Betekenaar? Een gratis videotraining Excel gedaan? Of het STAP-budget gebruikt om een training Presenteren te volgen bij Springest? Zet ze op je LinkedIn-profiel onder ‘Licenties en certificaten’. Ook vaardigheden waar je geen papiertje voor hebt kun je kracht bijzetten. Bijvoorbeeld door collega’s, studenten of andere mensen uit jouw netwerk te vragen of ze deze willen onderschrijven. Let op: dat kunnen alleen connecties. Tot slot kun je de quiz-tool gebruiken om jouw kennis en vaardigheden aan te tonen. In het onderdeel Vaardigheden vind je tegenwoordig de knop ‘Quiz doen’. De tool doet quiz-suggesties op basis van je profiel, maar je kunt ook de zoekfunctie gebruiken om een vaardigheidsevaluatie te doen. Geen IT’er, maar door een hobbymatige interesse toch zelfgeschoold Java-specialist? Bewijs het met een quiz. Het laat zien dat je graag werkt aan jouw ontwikkeling. De quiz bestaat doorgaans uit 15 meerkeuzevragen en de resultaten worden alleen gedeeld met jouw toestemming. Zo gedaan en niets te verliezen dus.
Sociale bewijskracht: vraag om aanbevelingen van iedereen behalve je mama
Sociale bewijskracht is een van de zes overtuigingsprincipes van Cialdini. Wat andere mensen zeggen over je heeft waarde. Vraag mensen in je omgeving om een kort stukje te schrijven over je. Dat kan gaan over jouw professionele instelling of betrouwbaarheid, maar ook over specifieke vaardigheden en eigenschappelijk waar je over zegt te beschikken. Het helpt daarbij als de aanbevelingen komen van mensen die verstand hebben van het onderwerp. Een controller die zegt dat jij over uitstekende Excelvaardigheden beschikt komt geloofwaardiger over dan je nicht die volgens haar kopregel zelfstandig yoga-instructeur is. Hoe fijn het voor haar ook is dat je haar een hele avond hebt geholpen bij het opstellen van die factuurtjes.
Hulp nodig bij het voorbereiden van je sollicitatie?
Wist je dat veel recruiters het enorm waarderen als je vóór jouw sollicitatie contact opneemt om vragen te stellen over de vacature? Wij ook. Bekijk onze traineeships en maak gebruik van de knop “vrijblijvend kennismaken” om onze recruiters al jouw sollicitatievragen te stellen.