Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Er is tegenwoordig al veel geschreven over de “Gen Z”, de mensen die geboren zijn tussen 2000 en 2014. De eerste helft van deze generatie betreedt nu net een paar jaar de arbeidsmarkt. Veel werkgevers klagen over de veeleisendheid van deze jonge groep Nederlanders. Maar waar komt dit door? En is het terecht? In dit blog duiken we dieper in het fenomeen dat generatie Z is.
Gen Z is opgegroeid met de smartphone in de hand. Ze zaten eerder op het internet dan ze konden lopen. Zij beheersen de online wereld dan ook met een aangeboren intuïtie dat oudere generaties niet of in veel mindere mate hebben. Alles wat online gebeurt is niet afhankelijk van een bepaalde plek of tijd. Als je maar een internetconnectie hebt, kun je de online wereld altijd en overal benaderen.
Opgroeien met deze mate van vrijheid en flexibiliteit zorgt er vanzelf voor dat je minder belang hecht aan waar je bent en hoe laat het is. Een softwareprogrammeur kan zijn werk op kantoor doen, maar ook thuis of in Spanje of zelfs vanuit Bali. Hij kan werken van 09:00 tot 17:00 of na de lunch een keer beginnen en dan doorgaan tot 9 uur in de avond. De gemiddelde Gen Z’er is steeds minder afhankelijk van plaats en tijd om zijn werk te doen.
Covid sloeg toe in de periode dat een groot gedeelte van generatie Z net begonnen was met hun eerste echte baan na de opleiding. Werken vanuit huis tijdens de lockdown was voor veel mensen een heftige verandering, maar niet voor GenZ. Daarnaast bewees de lockdown ook dat thuiswerken op grote schaal mogelijk is.
Waar veel mensen eerst dachten dat alles na covid wel weer “terug naar normaal” zou gaan, heeft GenZ tijdens hun eerste baan niks anders gekend dan thuiswerken en flexibele werktijden. Nu in 2024 lijkt 40 uur per week op kantoor werken volstrekt onrealistisch en bovendien onnodig.
Locatie onafhankelijk werken en flexibele werktijden worden dus heel normaal gevonden en de effectiviteit daarvan is bewezen. Wanneer het tijd is om ergens anders te solliciteren, wordt dit daarom opnieuw verwacht bij de volgende werkgever. Je geeft iets dat je gewend bent nou eenmaal moeilijk weer op.
Alles in het leven van een Gen Z’er is direct en kan nu meteen, zonder ergens op te hoeven wachten. Eten bestellen kan via Thuisbezorgd, je bent meteen aan de beurt. Je hoeft niet in een rij te staan. Een taxi bestellen, of beter gezegd een Uber, gaat per direct via de app. Je ziet meteen hoe duur de rit is en hoelang het duurt voordat hij bij jouw locatie is.
Geduld ontbreekt niet zozeer bij deze generatie, ze hebben het alleen nog nooit nodig gehad. Alles is nu meteen beschikbaar met een druk op de knop. Moet er toch ergens op gewacht worden? Dan is ook duidelijk hoe lang er moet worden gewacht. Er is niks onduidelijk en alles is concreet. Dit verwachten zij ook in hun werk. Dit is inclusief beoordelingen en promoties. Een groeipad moet van tevoren inzichtelijk zijn.
Het kan wel ongemakkelijk zijn om zaken die voorheen gebaseerd waren op gevoel of ervaring nu ineens concreet te maken. Wat moet iemand doen om promotie te krijgen of loonsverhoging? Is het werkbaar om te zeggen dat iemand hier een bepaald aantal projecten voor moet hebben afgrond? Het kan handig zijn om hier eens een checklist van te maken. Personeel dat kan aantonen alles op de lijst te hebben afgewerkt, maakt dan aanspraak op een loonsverhoging.
Deze aanpak geeft houvast en inzicht in de toekomst. Het geeft concrete doelen die kunnen worden nagejaagd. Op elk gewenst moment kan er bovendien feedback gegeven en bijgestuurd worden.
Gen Z is niet veeleisender dan andere generaties. Maar ze eisen wel andere dingen. De optie om vanuit huis of een andere locatie te kunnen werken is daar één van. Aan de andere kant hechten ze weer veel minder waarde aan een auto van de zaak. Die is immers veel minder relevant tegenwoordig.
Bedrijven die al langer bestaan, of oudere collega’s kunnen even moeten schakelen daarin, omdat het anders is dan ze gewend zijn. En waar het voor ons logisch is dat je na zes maanden werkervaring niet direct een hele afdeling kunt runnen, snapt Gen Z niet wat het probleem is. Leren, proberen, falen en weer opstaan is hoe zij te werk gaan. Maar om te falen en opstaan, moet je wel eerst de kans daarvoor krijgen.
Dit is een nieuwe en frisse kijk op het (werk)leven. Het zorgt voor vernieuwing en innovatie. Het zorgt ervoor dat dingen geprobeerd worden en dat zaken anders gaan dan vroeger. Het zorgt voor vooruitgang.
Gaat die vooruitgang te snel? Of de verkeerde kant op? Dat ligt eraan aan wie je het vraagt. In dit blog, laten wij het in het midden. Uiteindelijk is het uitspreken en managen van verwachtingen van groot belang. Dit zorgt bij alle partijen voor duidelijkheid. En duidelijkheid, dat vindt niet alleen Gen Z erg prettig, maar alle generaties.
Start ook een traineeship bij Talent & Pro, ook bij een carrièreswitch!
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.