Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Vandaag in de Talent&Pro Wall of Fame-spotlights: Marco Hoekstra. Oprichter Cint Kortmann prees in zijn Wall of Fame-interview Marco als de man die het Pro-onderdeel van T&P opzette, kort na de oprichting van ons bedrijf. En met de stempel van goedkeuring van Cint, verdien je uiteraard een plek aan onze Wall of Fame. Voorafgaand aan onze onthulling van de Wall of Fame-klas van 2020, namen we contact op met Marco. Hoe herinnert hij zich zijn tijd bij Talent&Pro ruim tien jaar na zijn afscheid? Een mooi stukje T&P-geschiedenis, uit de mond van Marco!
Ik ben Marco, 50 jaar en woonachtig in Laren. Ik ben getrouwd zonder kinderen, wel huisgenoot van een kat. Ik ben opgegroeid in ’t Gooi en heb daarnaast gewoond in Terneuzen, Tilburg, Shanghai, Manila en Singapore. Daarover straks ongetwijfeld meer. Verder ben ik gek op windsurfen, wakeboarden en motorrijden. Motorrijden heb ik vrijwel mijn hele volwassenen leven gedaan. Enkele jaren voor woon-werkverkeer en ook nu ga ik meestal op de motor naar mijn afspraken. Ik kan me het Talent&Pro motorclubje waar ik met collega’s als Michel Huijbers en Michael Lensink in zat nog goed herinneren. Ik ben voordat ik ging werken ooit begonnen met de opleiding Banken & Financiën aan de Amsterdamse Academie, een opleiding die ik uiteindelijk niet heb afgemaakt.
Ik ben in maart 2000 gestart bij A Sure Talent, de eerste unit van de Talent&Pro groep. Ik was 30 en had daarvoor vijf jaar bij Achmea gezeten. Ik werd aangenomen om sales, marketing, coaching en recruitment te doen. Binnen een jaar zou ik een eigen unit gaan opzetten. We hadden nog niet veel collega’s voor de detachering in dienst, dus ik was vooral een investering die moest gaan bijdragen aan de groei van A Sure Talent. Ik weet nog dat Cint mij vertelde: “eigenlijk pas je niet bij A Sure Talent, maar we hebben een tweede man naast Maarten (Timmerman, red.) nodig.”
Door mijn ervaring bij Achmea snapte ik het uitvoerende werk van onze collega’s. Ik voelde me bovendien enorm verbonden met de financiële dienstverlening. Het was echt mijn tak van sport. Dankzij Maartens achtergrond in de HR en psychologie vulden we elkaar goed aan. De match met A Sure Talent bleek al snel sterker dan gedacht. Ik ging bij de start gelijk mee met de ski-trip. Daar werd ik door medewerkers van het eerste uur als Ernst Jan van Gils kritisch verwelkomd. Maar ik werd al snel echt onderdeel van de club.
Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik serieus aan mijn carrièrepad ben gaan timmeren. Na het staken van mijn opleiding heb ik onder andere een tijdje gewerkt voor een watersportcentrum in Zeeuws Vlaanderen. Als watersportliefhebber geen gekke gedachte. Maar de stap die ik op mijn vierentwintigste maakte naar Zilveren Kruis bleek pas echt een schot in de roos. Via het uitzendbureau mocht ik voor 24 uur per week ter vervanging voor zwangerschapsverlof in Hilversum aan de slag. De rest van de week bestond uit Outbound Sales in Noordwijk, voor dezelfde verzekeraar tig kilometer verderop. De plaatselijke manager vond het maar gek: “Je woont in Bussum, en toch ben je bereid helemaal hiernaartoe te reizen voor een paar dagen in de week?” Toen ik een jaar later filiaalleider werd en daarna ook de overstap mocht maken naar het grote moederbedrijf Achmea werd duidelijk waarom. Soms moet je iets kleins opofferen om iets groters te bereiken. Via Achmea heb ik uiteindelijk ook diverse opleidingen gedaan, waaronder een post-hbo.
´De plaatselijke manager vond het maar gek: “Je woont in Bussum, en toch ben je bereid helemaal hiernaartoe te reizen voor een paar dagen in de week?” Toen ik een jaar later filiaalleider werd en daarna ook de overstap mocht maken naar het grote moederbedrijf Achmea werd duidelijk waarom. Soms moet je iets kleins opofferen om iets groters te bereiken.´
Noem het toeval, noem het het lot, maar Cint is inderdaad degene die mij ook binnenhaalde bij Achmea. Destijds was hij daar interim HR Manager. Hij heeft me dus echt aan het werk gezien voordat hij me aannam bij A Sure Talent. Een mooi compliment. Ik heb voor Achmea bijvoorbeeld de pilot van dochteronderneming Blue Peter gedraaid. Door het hele land wilden we winkels openen waar je vrijblijvend binnen kon lopen voor een stukje oprechte advies en hulp bij financiële planning. Zoals je tegenwoordig nog steeds de bankhallen hebt. Daarna ben ik ook betrokken geweest bij Scaramea, waarmee Achmea diensten online ging aanbieden. Bij Achmea snapten ze natuurlijk dondersgoed dat dit de toekomst had. Mijn werkzaamheden bestonden onder andere uit hypotheekproducten in elkaar zetten en een vergelijkingssite opzetten voor verzekeringsproducten. Het team bestond voornamelijk uit contentmakers- en mensen met kennis over de digitale wereld. Ik was een van de weinigen met een financiële achtergrond. We hebben dat team van 6 naar 60 man zien groeien. Na vijf jaar Achmea ben ik verder gaan kijken. Ik heb toen contact opgenomen met Cint. Ik wist dat hij goed geconnect was in het verzekeringswereldje. “Ik heb Maarten aangetrokken om een start-up op te zetten, A Sure Talent. Ga maar eens koffie met hem drinken”, aldus Cint.
De klik was er gelijk. We spraken af om koffie te drinken in het wilde centrum van Leusden en we lagen elkaar wel. Ik stond open voor een nieuw avontuur. Maarten maakte zich wel een beetje zorgen toen ik aan kwam rijden in een Audi Quattro op mijn eerste dag. “Ik weet niet zeker of ik je wel kan betalen, Marco.” En dat kon hij inderdaad niet. Ik heb er wel op ingeleverd namelijk. A Sure Talent was een start-up met nul pensioenvoorzieningen en minimale arbeidsvoorwaarden. Familie en vrienden bleken eensgezind: “Marco, wat doe je nu? Dat is toch een enorm risico?” Ik heb op basis van het gevoel bij de mensen die bij de organisatie zaten toch gekozen voor A Sure Talent.
Een handjevol mensen dat keihard werkte om deze onderneming tot een succes te maken. Met Maarten Timmerman en Karin Visser in de operatie. En een stuk of 15 collega’s gedetacheerd bij een nog kleiner handjevol klanten. Van vijftien collega’s gingen we snel naar een stuk of 50 collega’s. Klanten begonnen me snel te zien als specialist in HR en Recruitment, want we leverden uitstekend personeel. Toen kwam de echte uitdaging: wat zetten we op mijn kaartje? Heel typerend voor een start-up misschien, eerst doen, daarna plakken we er wel een labeltje op. Dat label werd operationeel manager. En begin 2001 volgde nog een uitdaging; we besloten A Sure Pro op te zetten. Dat werd mijn winkeltje en daar werd ik directeur.
Die opdracht was vrij grof geformuleerd: “we gaan uitbreiden. Ga jij maar iets opzetten!” Al snel had ik verschillende ideeën bedacht. Onder meer geïnspireerd door mijn tijd bij Scaramea kwam ik bijvoorbeeld op het idee om digitale talenten te detacheren. Een uitdaging die intussen ook de kop opstak waren de collega’s die inmiddels langer dan twee jaar in dienst waren. A Sure Talent richtte zich alleen op de eerste twee jaren na afstuderen. Achteraf misschien voor de hand liggend, maar op een dag werd ik wakker met het idee om een unit op te zetten voor deze ‘Pro’ers’. Projecten waar deze meer ervaren collega’s voor werden gezocht duurden over het algemeen iets langer dan opdrachten die onze medewerkers bij A Sure Talent deden. Die tweede fase moest daarom langer zijn. In die fase was je inmiddels talent af en was je met recht een professional. Ik klopte bij Maarten en Cint aan met het concept voor A Sure Pro. Beiden waren enthousiast.
´A Sure Talent richtte zich alleen op de eerste twee jaren na afstuderen. Achteraf misschien voor de hand liggend, maar op een dag werd ik wakker met het idee om een unit op te zetten voor deze ‘Pro’ers’.´
Het concept stond aan de basis van het levensfase-principe. Die eerste jaren dat je fulltime werkt zijn aanvankelijk het belangrijkst. De keuzes die je dan maakt bepalen de rest van je carrière. Daar gingen we je bij helpen. Maar na twee jaar gaan er hele andere dingen spelen. Dan sta je iets steviger in je schoenen, ga je nadenken over huisje-boompje-beestje en is ook de professionele ontwikkelbehoefte anders. We wilden je ook dan carrièretechnisch iets kunnen bieden, denk aan opdrachten op een hoger niveau tegen een hoger tarief. Bestaande opdrachtgevers hadden hier moeite mee, dus de eerste opdrachtgevers waren nieuwe klanten die we later ook weer met A Sure Talent gingen bedienen. Ook vonden we dat twee jaar A Sure Talent gelijkstond aan minimaal drie jaar reguliere werkervaring. De eerste medewerkers die ik aantrok waren dan ook van buitenaf en hadden drie tot vijf jaar werkervaring elders opgedaan. Al snel kwamen alle Pro’ers uit eigen “A Sure Talent kweek”.
Ik had natuurlijk al een mooi netwerk binnen de verzekeringswereld. Die heb ik in mijn tijd bij A Sure Talent mooi kunnen benutten en uitbreiden. De combinatie van kennis van de inhoud en handelen vanuit het voor Talent&Pro zo bekende principe van oprechte aandacht maakte dat het vinden en verbinden van verzekeringsprofessionals voor onze Pro-tak goed van de grond kwam.
Daarnaast was het ook gewoon keihard werken. Ik legde hele mappen met visitekaartjes aan, ver voordat LinkedIn ons allemaal het leven een stuk makkelijker maakte. Ik ging naar alle events in onze branche, en was daar vaak een van de weinige commerciële partijen tussen de verzekeringsprofessionals. Het zou je verbazen hoe dik die mappen van mij werden dankzij regelmatig een kop koffie drinken en handjes schudden. De meest gestelde vraag was dan: “Detacheren, wat is dat precies?” Dan had je natuurlijk de perfecte ingang om uitgebreid te vertellen over onze dienstverlening, de voordelen van het uitbesteden van je onboarding en onze coachingsmethoden. Voor professionals én voor opdrachtgevers was dat natuurlijk interessant om te horen. Tot dan toe zat detachering vooral in de IT-hoek.
Hier kunnen we wel het hele interview over houden. Maar ik zal me beperken tot een paar opmerkingen. Nieuwe klanten binnenhalen en het uitbouwen van een eerste contact gaf me altijd enorm veel voldoening. Met Achmea als mooi voorbeeld. Dat werd op den duur onze grootste klant. Het was het resultaat van veel netwerken en meedenken met het netwerk om hun problemen op te lossen. Vervolgens konden zij successen boeken door de inzet van onze mensen. Met de vele merken en units was het zaak om overal iemand te kennen. Preferred supplierships waren er toen nog niet. Ik haalde het meeste plezier uit mijn werk als we weer bij een nieuwe klant of afdeling aan de slag konden. Natuurlijk zijn er dan ook nog de klanten waar één contactpersoon in het bijzonder een belangrijke rol heeft gespeeld om onze business uit te breiden. Gewoon omdat we hem of haar begrepen en altijd gingen voor kwaliteit en lange termijnrelaties. Bij AXA verzekeringen heeft Jan van de Veen een belangrijke rol gespeeld voor ons. Bij DBV verzekeringen was dat Ben Schulte. Met beiden heb ik nog contact gehad de afgelopen jaren. Ze hebben mij zelfs bezocht in Shanghai. Hoe gaaf is dat!
Ik kan me soms vrij snel vervelen, maar heb binnen de organisatie gelukkig altijd verschillende dingen kunnen doen. Na 1,5 jaar A Sure Pro droeg ik de leiding over aan Dennis Slootman en Michael Lensink, die ik overigens uit mijn Achmea tijd kende en bij A Sure Pro heb binnengehaald. New business genereren is altijd een rode draad geweest, maar ik heb daarnaast verschillende rollen gehad. Een tijdje als Marketing Manager voor de diverse units toen we de Talent&Pro Holding hadden opgericht. In die hoedanigheid ben ik betrokken geweest bij de huisstijlontwikkeling, de sponsoring van het Nederlands Film Festival en diverse klant-events. Ik voelde me een beetje de ambassadeur van Talent&Pro. Was continue aan het netwerken en verbinden en reisde het hele land door.
Enkele jaren na mijn indiensttreding was daar A Sure Talent London. Het concept van detachering binnen de financiële dienstverlening wilden we dolgraag internationaal lanceren. Na Londen kwamen Frankfurt en Kopenhagen en daarna wilden Cint en Maarten ook graag naar Azië! Inmiddels was ik toen samen met Nicole van der Veen, Marre Dekkers- van Helden en Suzanne Bastiaanssen het ‘team International’. Het Talent&Pro-gevoel goed overbrengen op een lokale manager in een ander land bleek op afstand toch lastig. Daarom hadden we bedacht dat we het in Azië anders gingen doen. Met mijn Aziatische roots en inmiddels 6 jaar Talent&Pro-rood bloed leek het ons wel een goed idee dat ik de opstart zou doen en een running business zou overdragen aan een lokale manager. Zo gezegd, zo gedaan en dus ben ik in augustus 2006 met een koffer naar Shanghai vertrokken. Samen met Cint zocht ik een kantoorlocatie uit, die we hebben laten inrichten Talent&Pro-style. Een jaar later hadden we een team van 10 internationale klanten in Shanghai, Beijing en Hong Kong en ook nog een mooi project in Nederland voor een Chinees software bedrijf. Toen we een waardig opvolger hadden gevonden en ingewerkt besloot ik dat het tijd was voor iets anders. Teruggaan naar Nederland voelde niet goed. Ik had al zoveel leuke rollen vervuld dat ik besloot dat het tijd was voor een nieuwe fase. Ik besloot uit dienst te gaan per juni 2008 om met sabbatical te gaan. Een jaar later was ik getrouwd en woonde ik samen mijn vrouw in Singapore. Sinds eind 2012 zijn we in Nederland.
´Met mijn Aziatische roots en inmiddels 6 jaar Talent&Pro-rood bloed leek het ons wel een goed idee dat ik de opstart zou doen en een running business zou overdragen aan een lokale manager. Zo gezegd, zo gedaan en dus ben ik in augustus 2006 met een koffer naar Shanghai vertrokken.´
Ik run enkele communities en meer. Ik ben dagelijks bezig met het verbinden van mensen en ideeën. Binnen de financiële dienstverlening, maar door wat ik bij T&P heb geleerd ook binnen het HR-domein. Met Allios bieden we interim professionals in de financiële dienstverlening een platform. Via Allios events, masterclasses en de mobile app kunnen ze netwerken, samen sterker staan en van en met elkaar leren. Daarnaast houd ik me onder de vlag van Rumbold bezig met HR data professionals en interim HR managers. In het verlengde daarvan word ik ingehuurd voor workshops, business coaching en als docent. In vrijwel alles wat ik doe zit die verbinding en ontwikkeling van mensen. Die T&P-grondslag van mensen creëren die voor zichzelf nadenken over wat ze willen bereiken en hun eigen beslissingen willen nemen, die zit er bij mij nog steeds goed in. De commercie natuurlijk ook, maar dat is vooral het resultaat. De mensen zijn altijd mijn motivatie geweest.
Dat is een makkelijke. Zonder Talent&Pro had ik mijn vrouw nooit ontmoet. Zij is Filipijnse. Ik heb haar ontmoet toen ik vanuit Shanghai een weekendtrip deed naar Boracay op de Filippijnen. Toevallig was zij daar ook voor een weekendtrip met haar collega’s uit Manilla. We zijn inmiddels elf jaar gelukkig getrouwd, waarvan acht jaar in Nederland. Ik gun mijn mede-T&P’ers hetzelfde geluk.
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.