Wat is een traineeship

Wat is een traineeship: 7 feitjes over deze ‘ideale carrièrestart’!

Khalid Toufik
14 januari 2020
 | Leestijd:

Wat is een traineeship precies? Het is een vraag die collega’s binnen Talent&Pro slapend kunnen beantwoorden, maar waar menig student toch nog vraagtekens bij heeft. Daarom is het goed om nog eens te herhalen wat een traineeship precies is, wat het betekent, en wat het absoluut niét is! In het voorbijgaan gooien we er een gratis lesje Engels, rekenen en een stukje filmgeschiedenis bij. Lees je mee?

De definitie van een traineeship

Het moge duidelijk zijn dat traineeship van origine allesbehalve een Nederlands woord is. Wat dat betreft geldt voor woorden eigenlijk vaak hetzelfde als voor mensen: ziet het er Engels uit, klinkt het Engels, ruikt het Engels? Dan is het waarschijnlijk ook Engels. Diezelfde vlieger gaat ook op voor het woord traineeship. Voor de liefhebbers van de mooie Nederlandse taal zijn dergelijke leenwoorden een doorn in het oog. Tegen die mensen zeggen we: geen paniek, alles went. En soms klinkt het nog mooier ook. Neem airbag. Hoewel ‘luchtzak’ een prima vaderlands alternatief zou zijn, en de ‘botsballon’ ooit ook nog heeft meegedongen naar de eer, is de airbag inmiddels toch ook een vrij ingeburgerd begrip. En ook wel zo eerlijk: wie het heeft bedacht, die mag het een naam geven. Dat waren namelijk de Amerikanen bij Ford in 1973. Het zou wat zijn als de ambtenaar bij de gemeente de voornaam van jouw eerstgeborene mocht kiezen. Het zou een geweldig middel tegen overbevolking zijn, dat wel, maar helemaal logisch is het niet. Nog wat voorbeelden, kies vooral zelf welke jouw voorkeur heeft: de bookmaker vs. de wedmakelaar? De beststeller vs. het verkoopsucces? Een browser vs. een webverkenner? Voel je vrij om de Nederlandse versie te kiezen, maar wordt niet grumpy als niemand begrijpt wat je bedoelt.

De herkomst van het traineeship

Terug naar het traineeship. Wie de term het eerst gebruikte is onduidelijk, als je het weet mag je het zeker zeggen. Het gebruik in Nederland is vermoedelijk een beetje ontstaan vanuit het gebrek aan een passende Nederlandse term. Het is namelijk noch een stage – wat trouwens zelf ook nogal Frans-ig klinkt – noch is het een definitief beroep. Het is meer een soort tussenfase. Een beetje zoals het vagevuur. Of misschien minder eng, een druk treinstation. Waar, om je heen, meerdere treinen tegelijk richting verschillende bestemmingen vertrekken. En jij bij de hand wordt genomen door een vriendelijke conducteur die je tijdens de rit alles leert over het landschap. Een traineeship bereidt jou namelijk voor op een specifieke functie of baan. Je krijgt betaald, maar bent eigenlijk nog in opleiding. Je werkgever weet dit, en investeert in de ontwikkeling van de vaardigheden die je nodig hebt om als professional in een bepaald vakgebied je rol zo goed mogelijk uit te voeren. Verwar een traineeship dan ook niet met een stage. Een stage is iets wat je naast je studie doet, een eerste en tijdelijke kennismaking met het werkende leven.

 

Duizenden en een traineeships

Zet je schrap, want de mogelijkheden lijken eindeloos. Bij deze aantallen zijn lijstjes en opsommingstekens nodig. Hier een greep uit de traineeships met een simpele Google-zoekopdracht:

  • Traineeship Finance
  • Traineeship Rabobank
  • IT traineeship
  • Management traineeship
  • Professional traineeship
  • Consultancy traineeship
  • National watertraineeship
  • Sales traineeship
  • Recruitment traineeship
  • Traineeship traineeship

Jij mag kiezen welke op het lijstje fictief is. Hint: het is er maar een. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op www.traineeshipoverzicht.nl. Veel succes met het kaf van het koren scheiden. Daar helpen we je graag bij. Met een simpel stappenplan van waar je op moet letten als je een traineeship gaat selecteren. Daar gaan we. 1: kies voor een traineeship waar theorie en praktijk hand in hand gaan. 2: denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Laat je dus niet afschrikken door een functietitel, branche of organisatie waar je niet had gedacht te gaan werken na je studie. 3: besluit of je een traineeship wilt met afwisseling of een traineeship in een hele specifieke richting. Ben jij commercieel ingesteld, ga dan voor een sales traineeship, waar verkoopskills ontwikkelen 80% van je opleidingen en werkzaamheden zullen beslaan. Ben je gek van IT, kies dan voor een IT traineeship, bijvoorbeeld bij House of Bèta. Kijk jij liever in verschillende keukens en laat jij je graag verrassen, ook op inhoud? Ga dan voor afwisseling met een traineeship in consultancy of kies voor de voordelen van detachering.

Wat hebben alle traineeships gemeen?

De gemene deler tussen de meeste traineeships? Ze zijn stuk voor stuk gericht op starters. Jongeren met nul tot twee jaar werkervaring, die na hun opleiding kiezen voor een leerzame start van hun carrière. Voor werkgevers heeft het traineeship verschillende voordelen. Ten eerste klinkt het sexyer dan ‘startersfunctie’. Bovendien laat je door een traineeship aan te bieden die oh zo nuttige online zoekmachines én het afgestudeerd talent in één oogopslag zien dat het om een startersfunctie gaat. Vul de titel van het traineeship aan met de functietitel of het vakgebied waar je het talent voor gaat klaarstomen, en potentiële kandidaten weten meteen waar ze zich in kunnen gaan specialiseren in het traineeship. Want laten we wel wezen, al ben je cum laude afgestudeerd aan de universiteit, je moet nog wel even ontdekken en laten zien waar jij het best tot je recht komt. Acht uur per dag in de collegebanken of studieboeken is toch nét iets anders dan acht uur per dag in de chaos van het bedrijfsleven. Nog een belangrijke overeenkomst tussen traineeships: ze hebben als het goed is stuk voor stuk de intentie om een langdurig dienstverband aan te gaan. Waarom zou je anders investeren in de opleiding en ontwikkeling van een trainee?

Er zijn ook verschillen in traineeships!

Dat kan ook haast niet anders, als je kijkt naar het lijstje hierboven. Afgezien van het vakgebied (dat stukje leid je hopelijk af uit de titel van het traineeship), kunnen traineeships ook op andere vlakken verschillen van elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld ook onbetaalde traineeships. Iedereen kan zich nog wel de film The Pursuit of Happiness herinneren met Will Smith. In dit waargebeurde verhaal speelt hij Chris Gardner. Een man die dakloos raakt, en na een mislukt avontuur als verkoper van medische apparatuur noodgedwongen een onbetaald traineeship gaat doen bij een effectenmakelaar. Met Chris Gardner kwam het goed. Hij werd miljonair. Met Will Smith ook. Hij werd The Fresh Prince of Bel Air. Lang verhaal kort, hoewel er per organisatie toch wat subtiele verschillen zitten in het brede aanbod aan traineeships, is het een duidelijke overwinning voor de overeenkomsten.

De traineeships van Talent&Pro

Er zijn ook organisaties die gespecialiseerd zijn in traineeships. Het is namelijk best een kunst om een junior op de arbeidsmarkt een idee te geven van de mogelijkheden, tegelijkertijd toe te werken naar een beroep dat hem of haar goed ligt en ook nog eens een passend opleidingstraject aan te bieden. Daarnaast zijn er flink wat organisaties die een traineeship simpelweg aanbieden omdat de zoekopdracht “Traineeship” bijna 5 miljoen resultaten oplevert, en de zoekopdracht “startersfunctie” een schamele 257.000. Het biedt je als sollicitant dus vooral een grotere vijver om uit te vissen, en organisatie springen daar slim op in. Bij Talent&Pro bieden we met meer dan honderd potentiële opdrachtgevers liever onze trainees die grote vijver om uit te vissen, met traineeships in de volgende vakgebieden:

  • Bancair
  • Schade, Zorg & Inkomen
  • Pensioen & Leven
  • Actuarieel
  • Match&More (Rabobank)
  • Business IT
  • Compliance, Risk & Legal

Aan het hoofd van elk van deze business units staat een Unit Manager. De unit bestaat verder uit een aantal People Managers, en een aantal Account Managers. Wil je als trainee iets weten over beschikbare opdrachten of de bijzonderheden bij een specifieke klant? Dan schiet je een Account Manager aan! Weet jij even niet welke opleiding je moet volgen om meer kans te maken op een bepaalde opdracht? Dan vraag je jouw People Manager om advies.

 

Werken en leren binnen het traineeship

Vaak hebben traineeships een vastomlijnd programma. Je begint met een serie trainingen en gaat dan in de praktijk aan de slag. In het geval van onze traineeships combineer je beiden voortdurend. Elke business unit heeft namelijk een eigen opleidingsstraat, met diverse opleidingen en Wft-certificaten die aansluiten bij het betreffende vakgebied. Het begint voor iedereen, ongeacht het gekozen traineeship, met de Wft Basis. Die behaal je tijdens de ‘onboarding’, onze kennismakingsweken voor nieuwe trainees. In 2019 behaalden onze Actuariële starters een slagingspercentage van 100% voor de Wft Basis. Een knappe teamprestatie, maar ook voor talenten zonder bèta-achtergrond blijkt de Wft Basis regelmatig maar een klein en bovenal leerzaam obstakel richting een carrière in de financiële dienstverlening.

Solliciteren op het allerbeste traineeship?

We zoeken nog hbo- en wo-starters voor al onze traineeships. Eigenlijk het hele jaar door. Maar waarom morgen doen wat vandaag al kan? Tot gauw!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01