Welk traineeship past bij jou?
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.
Pensioenen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen of leningen. Een financieel adviseur weet er wel raad mee. En kan qua carrière dus ook vele kanten op. Maar, een goede basis, waarmee je snel ontdekt welk financieel specialisme het best bij je past, dat is onbetaalbaar. Klinkt interessant? Lees dan mee, en leer alles over het werk van een financieel adviseur. Van salaris (wat schuift het precies?) tot opleiding (hoe word ik financieel adviseur?) en het takenpakket (wat ga ik doen?). Als ontwikkelaar van financieel adviseurs beantwoorden we al je vragen.
Een financieel adviseur voorziet cliënten van advies in geldzaken. Er zijn twee soorten. De onafhankelijke adviseur, die je bijstaat met raad en daad op basis van jou persoonlijke situatie en wensen. En de financieel adviseur die werkzaam is bij een bank, verzekeraar of pensioenfonds. Het voornaamste verschil is dat een onafhankelijk adviseur niet gebonden is aan een financiële instelling en dus breed adviseert over producten. Terwijl de financieel adviseur van bijvoorbeeld een bank met name adviseert en informeert over specifieke, door de bank aangeboden diensten. Zoals betaalproducten, verzekeringen, hypotheken, leningen, beleggen, spaarproducten of pensioenoplossingen.
De belangrijkste taak en verantwoordelijk van alle financieel adviseurs is goed adviseren. Als financieel adviseur heb je namelijk een zorgplicht. Dat houdt in dat je over de producten waar je in adviseert een informatieplicht, onderzoeksplicht of waarschuwingsplicht hebt richting je klant, afhankelijk van de situatie. Aangezien een verkeerde beslissing flinke financiële gevolgen kan hebben, is het van belang dat klanten de juiste informatie en soms zelfs nazorg ontvangen. Als financieel adviseur ben je in staat de klantvraag te vertalen naar een passend aanbod aan relevante producten. Je schetst de voor- en nadelen van elk product. En zorgt ervoor dat de klant alle informatie heeft om een gewogen en financieel gunstige beslissing te nemen.
Communicatie en klantcontact zijn erg belangrijk in dit vak. Financieel adviseurs in dienst van een bank hebben vaak ook nog eens de commerciële taak om de eigen producten aan de man (of vrouw) te brengen. Een goeie salespitch uit de mouw schudden is dan een zeer welkome vaardigheid. Naast het correct vertalen van de vraag naar een passend aanbod, stel je ook offertes op waarin je de mogelijkheden en het kostenplaatje voor de te leveren diensten uiteenzet. Je bent precies, punctueel en hebt oog voor administratieve processen en verplichtingen. Voor sommige financiële producten is het verstrekken van een dienstverleningsdocument bijvoorbeeld verplicht. Daarin worden gemaakte afspraken en (de voorwaarden van) de opdracht nauwkeurig vastgelegd.
Goede financiële adviseurs zijn gewild. Of je nu als verzekeringsadviseur, hypotheekadviseur, beleggingsadviseur of pensioenadviseur door het leven wilt, de financiële dienstverlening staat nooit stil. Nieuwe eisen vanuit de Autoriteit Financiële Markten of de Nederlandsche Bank, aangescherpte wetten en regels vanuit de overheid of ontwikkelingen in de economie: ze maken het werk van een financieel adviseur spannend en de vraag naar financieel specialisten stabiel. Van traineeships en startersfuncties, tot medior of senior posities. Of als onafhankelijk adviseur je eigen financieel adviesbureau starten. In elke fase van je carrière zijn er passende uitdagingen binnen de wondere wereld van financiën.
Het salaris van financieel adviseurs kan behoorlijk uiteenlopen. Als starter op mbo-niveau kun je op de frontoffice van een kredietverstrekker beginnen voor rond de 1.800 euro bruto. Ben jij een financieel adviseur met jarenlange ervaring in complexe producten, dan kan je maandsalaris zomaar oplopen tot €4500 bruto. Gezien de diversiteit aan soorten financieel adviseurs, is de range dus ook niet heel verrassend. Ons advies: begin met een traineeship, en beklim de salarisladder zo snel als je zelf wilt! Of neem contact op met onze recruiters voor een gave zzp-klus als interim financieel adviseur.
Een mbo- of hbo-opleiding is meestal vereist in vacatures voor financieel adviseur. Studies in de richting van economie, financiën of wiskunde sluiten het beste aan. Maar de verplichte Wft Basis kun je ook na elke andere studie halen, voor een mooie start in de financiële dienstverlening. Talent&Pro biedt een traineeship Finance aan, waarin alle facetten van het vak voorbijkomen. Hypotheken, pensioenen, betalen, financieren: binnen een van onze zeven business units ontwikkel jij je binnen no-time tot financieel adviseur. Klinkt een snel groeiend startsalaris van 2.100 bruto, een onbeperkt opleidingsbudget en een eigen coach jou ook als muziek in de oren? Bekijk dan de mogelijkheden bij Talent&Pro!
Maak een vliegende start met het Finance Traineeship
Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.