Ervaren vakspecialist

Werken met een detacheringsbureau: alles wat je moet weten

Raymond Kleinmolekamp
8 augustus 2024
 | Leestijd:

Een detacheringsbureau zorgt ervoor dat werkgevers snel over extra, goed opgeleid personeel kunnen beschikken zonder dat ze zelf mensen moeten aannemen. Dit gebeurt meestal wanneer het een periode extra druk is. Als de drukte voorbij is, gaan de detacheerders verder naar een andere opdracht bij een andere opdrachtgever. Het bedrijf kan het werk dan weer aan met de normale bezetting. 

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over detacheringsbureaus. 

Inhoudsopgave

  1. Hoe gaat een detacheringsbureau te werk?
  2. Hoe verdient een detacheringsbureau geld?
  3. Wat is het verschil tussen een detacheringsbureau en een uitzendbureau?
  4. Wat is het voordeel van detacheren voor personeel?
  5. Wat is het voordeel van detacheren voor bedrijven?
  6. Wat is het nadeel van detacheren voor personeel?
  7. Wat is het nadeel van detacheren voor bedrijven?
  8. Wie betaalt het salaris bij detachering?
  9. Kan ik bij een opdrachtgever in dienst komen na een detacheringsopdracht?
  10. Wat is het verschil tussen freelance en detachering?

1. Hoe gaat een detacheringsbureau te werk?

Als je in dienst gaat bij een detacheringsbureau, word je feitelijk uitgeleend aan andere bedrijven die tijdelijk een personeelstekort hebben. Het personeelstekort kan allerlei redenen hebben. Denk aan:

  • Een tijdelijke verhoogde werkdruk;
  • Iemand gaat met langdurig verlof;
  • Er ontbreekt iemand met specialistische kennis;
  • Etc.

Dit soort problemen duren meestal een jaar of minder. Zelf op zoek gaan naar personeel loont dan vaak de moeite niet of is om andere redenen niet wenselijk. Voor bedrijven is een detacheringsbureau inschakelen dan de uitkomst.

Het detacheringsbureau zorgt ervoor dat het personeel goed is opgeleid, de juiste certificaten heeft en de benodigde ervaring. Daardoor kan gedetacheerd personeel vaak een vliegende start maken.

2. Hoe verdient een detacheringsbureau geld?

Het detacheringsbureau ontvangt geld van het bedrijf dat extra personeel nodig heeft. Het bedrag dat zij ontvangen is hoog genoeg om het salaris van de gedetacheerde te betalen, plus de overige kosten. Als ze het goed doen, blijft er nog een marge over waarmee extra geïnvesteerd kan worden.  

Bij een detacheringsbureau kunnen wel honderden of zelfs duizenden mensen werken, die allemaal worden uitgeleend aan bedrijven in heel Nederland.  

Perspectiefavond

3. Wat is het verschil tussen een detacheringsbureau en een uitzendbureau?

Je vraagt je misschien af hoe detachering verschilt ten opzichte van uitzending. Het lijkt in principe best veel op elkaar, maar er zijn enkele hele belangrijke verschillen.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Het type contract;
  • Het type van de opdracht(en);
  • De ontwikkeling van de gedetacheerde

Elk van deze punten worden hieronder verder uitgelicht

Het type contract

Bij een detacheringsbureau heb je gewoon een vast contract en word je betaald volgens de arbeidsvoorwaarden in dat contract. Dit betekent dat je ook betaald wordt als je even niet op opdracht bent. Bij een uitzendbureau word je betaald op basis van uitzending, je krijgt de uren betaald die je werkt. Als je een maandje niet wordt uitgezonden, word je dus ook niet betaald.  

Het type van de opdracht(en)

Als je werkt bij een uitzendbureau doe je vaak heel simpel (algemeen) werk. Je hoeft niet over een duidelijke specialisatie te beschikken. Je springt gewoon bij waar het druk is. Dit kan als pakketbezorger, schoonmaker, laden en lossen van vrachtwagens, of meehelpen in de productie. Het gaat hier dus om baantjes die je met een beetje uitleg meteen goed kan uitvoeren, zonder dat je hiervoor opgeleid hoeft te worden.

Bij een detacheringsbureau zoals Talent&Pro ben je juist wel gespecialiseerd. Je leert continu bij en zorgt ervoor dat je altijd de juiste certificaten hebt. Deze opleidingen worden ook vaak betaalt door het detacheringsbureau omdat zij er baat bij hebben dat jij goed opgeleid bent.

De ontwikkeling van de gedetacheerde

Vanuit Talent&Pro krijg je een eigen People manager die je begeleidt en ondersteunt tijdens de opbouw van jouw carrière. Ook kun je bij ons op kantoor trainingen volgen en wordt er op andere manier verder in jou geïnvesteerd en bouwen we aan een duurzame relatie.

Bij een uitzendbureau gebeurt dit allemaal niet. Zij sturen je naar opdrachtgevers, maar helpen je verder nergens bij. Mensen werken daarom vaak maar kort voor uitzendbureaus terwijl we bij Talent&Pro hopen dat je wat langer bij ons wil blijven door alle extra waarde die we bieden.

4. Wat is het voordeel van detacheren voor personeel?

Waarom zou je voor een detacheringsbureau werken? Daar zijn heel veel redenen voor. 

Flexibiliteit

De meest voorkomende reden is de flexibiliteit. Gemiddeld duurt een opdracht minder dan een jaar, waardoor je bij veel bedrijven een kijkje in de keuken kunt nemen. Als je ergens bent uitgeleerd of je opdracht komt ten einde, dan staat er ook snel weer een nieuwe opdracht voor je klaar.

Een uitgebreid netwerk

Op deze manier kun je in een korte tijd veel werkervaring opdoen en een groot netwerk opbouwen. Je schudt gemiddeld namelijk wat meer handen als je op meerdere adressen komt. Dit netwerk is fijn als je in de toekomst een volgende stap wil maken. Veel bedrijven kennen je dan al, waardoor al met één voet binnen bent.

Feest op T&P kantoor

Opleidingen worden voor je betaalt

Alle opleidingen die je voltooid, elke training die je bijwoont en elk certificaat dat je behaalt, is op onze kosten. Je leert bij ons dus veel, voor weinig en ook nog eens in korte tijd. Je ontwikkelt je met een traineeship dus net wat sneller dan met een ‘normale’ baan. 

Een veilig bestaan

Bij een detacheringsbureau zoals Talent&Pro kom je gewoon in vaste dienst. Wij zijn dus jouw werkgever waardoor je ook doorbetaald wordt als je even geen opdracht hebt. Alles loopt via ons en niet via de opdrachtgever. Dit geldt voor je salarisuitbetaling, pensioenopbouw, vakantiedagen, ziekmeldingen en eigenlijk alles dat hoort bij een werkgever-werknemer relatie. 

5. Wat is het voordeel van detacheren voor bedrijven?

Het juiste personeel vinden is vaak een moeilijke klus. Je hebt niet altijd de tijd en de expertise in huis om de juiste kandidaat voor een bepaalde rol te vinden. Het komt zelfs voor dat bedrijven de selectiecriteria van een nieuwe functie niet kennen, omdat ze gaan starten met een heel nieuw proces of project.

Door een detacheringsbureau in te schakelen, geniet je van de volgende voordelen:

De juiste kandidaat voor de klus

De kandidaten van Talent & Pro hebben de benodigde diploma’s en ervaring om de klus te klaren. We kunnen snel enkele kandidaten aan je voorstellen. Is er een klik? Dan kan hij ook snel starten.

Het scheelt tijd, heel veel tijd

Door een consultant via een detacheringsbureau aan te nemen, bespaar je veel tijd dat normaal gesproken gepaard gaat met het aannemen van personeel. Zo verspil je geen tijd aan het opstellen van een vacature, sollicitatiegesprekken, tweede gesprekken, salarisonderhandelingen, etc.

Bovendien scheelt het aannemen van een consultant ook in de administratie. Zo heb je niet te maken met loonuitbetaling, pensioenbijdrage, verzekeringen en belastingen. In plaats daarvan betaal je alleen elke maand een factuur.

Hoge flexibiliteit

Door een ervaren consultant voor een langere periode in te huren, kan deze persoon zich helemaal storten op het project. Zo heb je iemand ‘full time’ in dienst totdat het project klaar is of de werkdruk is afgenomen. Dit betekent dat hij zich helemaal kan storten op het werk en niet hoeft te schipperen tussen verschillende opdrachtgevers. De consultant komt ook bij jou op kantoor werken en wordt daarmee een volwaardige, doch tijdelijke collega.

Is het project klaar? Dan neem je eenvoudig weer afscheid van elkaar zonder dat je iemand hoeft te ontslaan of een contract moet laten uitzitten.

Minder risico

Bij het inhuren van een consultant via een detacheringsbureau, word jij als opdrachtgever niet de daadwerkelijke werkgever. Dat betekent dat je minder risico loopt, bijvoorbeeld bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, ontslagvergoeding en dergelijke. Hier betaal je allemaal niet voor.

Je betaalt alleen voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Dus ook vakantiedagen hoeven niet doorbetaald te worden door de opdrachtgever. Dat gebeurt allemaal door Talent&Pro, want die blijft de werkgever.

6. Wat is het nadeel van detachering voor personeel?

Werken voor een detacheringsbureau heeft leuke voordelen. Het is ook niet voor niets dat veel mensen hiervoor kiezen. Toch kent het ook enkele nadelen. Deze noemen we hier voor je op.

Een Flexibele instelling is vereist

Onze opdrachtgevers liggen verspreid over de hele randstad. Als je geluk hebt, heb je een opdracht dichtbij huis en is je reistijd lekker kort. Als het kan, houden we daar ook rekening mee. Het komt echter voor dat een opdrachtgever verder van jouw woonplaats ligt en in dat geval zul je langer moeten reizen.

Ook is een opdracht altijd van tijdelijke aard. Een opdracht duurt gemiddeld korter dan een jaar en komt daarmee betrekkelijk snel ook weer ten einde. Mocht je het erg naar je zin hebben op een opdracht – wat we natuurlijk hopen- dan zul je toch weer afscheid moeten nemen.

Detachering is dus vooral voor mensen die houden van afwisseling en tegen een beetje onvoorspelbaarheid kunnen. Met andere woorden: een flexibele instelling is vereist.

Je moet meer mensen tevreden houden

Als je werkt bij een detacheringsbureau zoals Talent&Pro, moet je veel ballen tegelijk in de lucht houden. Alles is namelijk dubbel. Zo heb je een manager bij ons, maar ook bij je opdrachtgever zul je onder een manager vallen. Beiden verwachten een goede inzet van je en dat je ze af en toe op de hoogte houdt.

Hetzelfde geldt voor ziekmelden, het schrijven van je uren en het opnemen van vakantiedagen. Dit moet je aangeven bij je opdrachtgever, maar ook bij ons. Je hebt dus wat meer te maken met administratieve systemen en alles moet met elkaar overeenkomen.

minder regelen meer focus

Er wordt meer van je verwacht

Als je een traineeship volgt bij Talent&Pro heb je in principe een fulltimebaan als detacheerder, maar daarnaast studeer je ook nog een paar uur per week om relevante diploma’s te halen. Bovendien volg je af en toe een Masterclass op kantoor of woon je een netwerkevenement bij in de avond. Dit is allemaal goed voor je carrière, maar vergt ook iets meer van je.

7. Wat is het nadeel van detachering voor bedrijven?

Detachering is aantrekkelijk voor bedrijven vanwege de reeds genoemde voordelen. Daar tegenover staan echter wel een paar nadelen. Die noemen we hier. 

De kosten zijn wat hoger op de korte termijn

Het verminderde risico, de hoge flexibiliteit en de tijdsbesparing zijn niet gratis. Per uur betaal je voor een detacheerder wat meer dan wanneer je zelf personeel zou aannemen.

Onboarding

Elke nieuwe collega zal je even wegwijs moeten maken in je organisatie. Het kost tijd om iemand bekend te laten raken met de eigen systemen, programma’s en bedrijfscultuur. Omdat je weet dat de consultant binnen een jaar ook weer weggaat, levert de tijd die je hieraan besteed per saldo wat minder op. Voor een goed functioneren is het echter toch belangrijk om hier aandacht aan te besteden. 

8. Wie betaalt het salaris bij detachering?

Dat doet het detacheringsbureau. Als detacheerder heb je gewoon een arbeidscontract bij ons en word je feitelijk ‘uitgeleend’ aan de opdrachtgevers. Je contract loopt dus bij Talent&Pro. Je salaris, vakantiedagen, pensioenopbouw en alle andere arbeidsvoorwaarden lopen via ons. 

9. Kan ik bij een opdrachtgever in dienst komen na een detacheringsopdracht?

Dat kan en gebeurt best regelmatig. Vaak kiezen consultants hiervoor wanneer zij al enkele jaren via detachering gewerkt hebben en bij een leuke opdrachtgever zijn geplaatst. Soms is de klik zo goed, dat de opdrachtgever de wens uitspreekt om de consultant in vaste dienst te nemen. Als alle partijen hiermee akkoord gaan, is dat geen enkel probleem.

Portretfoto van T&P collega

 

10 .Wat is het verschil tussen freelance en detachering?

Freelance is hetzelfde als ZZP’er. Je hebt dan je eigen bedrijfje en je bent dus je eigen baas. Je kan als freelancer ook bij opdrachtgevers werken, maar jij bepaalt dan je eigen tarief en je schrijft je eigen facturen en dergelijke.  

Als gedetacheerde heb je gewoon een arbeidscontract en zijn wij je werkgever.  

Conclusie

Werken voor een detacheringsbureau is voor starters een goede manier hun carrière een kickstart te geven. Voor bedrijven is het juist een goede manier om extra tijdelijk personeel aan te trekken. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan eens op onze FAQ pagina of neem eens contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Contact

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01